Republika Hrvatska potpisala je Memorandum o razumijevanju s EU-om kojim je pristupila europskom programu ISA

Republika Hrvatska potpisala je Memorandum o razumijevanju s EU-om kojim je pristupila europskom programu Interoperabilna rješenja za europsku javnu upravu (ISA).Riječ je o programu koji olakšava međusobnu komunikaciju javnih uprava diljem Europe kako bi se građanima i tvrtkama pojednostavnile administrativne formalnosti u inozemstvu.

Sudjelovanje Hrvatske u programima Europske unije, temeljem Okvirnog sporazuma od 22. studenoga 2004. godine, važan je element pretpristupne strategije Unije. U tom okviru, pristupanjem programu ISA, Hrvatska će bolje upoznati europske politike na području interoperabilnosti. Navedene politike predstavljaju neke od ključnih sastavnica okvirne inicijative Digitalna agenda za Europu (DAE), kojom se do 2020. godine kani dati snažan zamah razvitku digitalnog društva i gospodarstva unutar Europske unije.

Svrha programa ISA je elektroničkim putem unaprijediti suradnju i komunikaciju između europskih javnih uprava. Time se građanima i tvrtkama pojednostavljuje kretanje, studiranje i rad izvan granica svojih matičnih država, utoliko što im se olakšava obavljanje prekograničnih administrativnih postupaka.

Građani su, naime, često dužni kontaktirati strane javne uprave, ili čak osobno putovati u inozemstvo, kako bi dostavili ili prikupili podatke ili dokumente koje su im potrebni za rad, studiranje ili putovanje u zemlje Europske unije. Isto vrijedi i za tvrtke koje žele poslovati u više od jedne države članice Unije. Stoga se kroz ovaj program, razvijanjem bolje koordinacije i komunikacije, nastoji pružiti kvalitetnija usluga javnih uprava u Europi.

Kroz sudjelovanje u programu ISA Hrvatskoj će, kao članici Europske unije, biti omogućena olakšana i ubrzana razmjena informacija te pružanje elektroničkih usluga uprave kako među upravnim sektorima, tako i među državama.

Korist sudjelovanja u aktivnostima programa ISA prvenstveno proizlazi iz mogućnosti korištenja zajedničkih rješenja razvijenih u okviru ovog Programa te sudjelovanja u kreiranju budućih trendova razvoja informacijskog društva u Europskoj uniji. Sudjelovanjem u Programu ISA Hrvatskoj se također pruža podrška pri primjeni europske pravne stečevine i mogućnost bolje integriranosti u unutrašnje tržište po pristupanju u Uniju.

Program ISA jedan je od instrumenata kojim se provodi Digitalna agenda za Europu, a njegovi prioriteti temelje se na nedavno usvojenoj Europskoj strategiji za interoperabilnost kao i na Europskom okviru za interoperabilnost. Programu ISA prethodio je program Zajednice o interoperabilnom pružanju europskih prekograničnih elektroničkih usluga javne vlasti javnim upravama, poduzetnicima i građanima (IDABC 2006-2009), u kojem je Hrvatska uspješno sudjelovala.

Programom ISA upravlja Europska komisija u bliskoj suradnji s državama članicama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora te državama kandidatkinjama, koje su zastupljene u Upravnom odboru programa.

Memorandum o razumijevanju stupit će na snagu nakon potvrđivanja u Hrvatskom saboru.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti