Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak, 24. rujna 2012., u New Yorku u okviru Opće skupštine UN-a na sastanku na visokoj razini o vladavini prava pod nazivom Pristup žena pravdi u organizaciji Finske i Južnoafričke

Cilj ovog skupa bio je skrenuti pažnju državama članicama UN-a, UN-u samom, regionalnim organizacijama, i građanskom društvu na potrebu poboljšanja pristupa žena pravdi u cijelom svijetu ali i snažnije političko i financijsko obvezivanje na konkretne aktivnosti. Naime, ljudska prava, posebice prava žena i djevojčica, jedan su od vanjskopolitičkih prioriteta ministrice Pusić. U to ime Hrvatska je donijela Nacionalnu strategiju za jednakost spolova 2011. – 2015. koja uključuje i implementaciju Zakona o jednakosti spolova.

Istog dana ministrica Pusić sudjelovala je, na poziv državne tajnice SAD-a Hillary Clinton, na pokretanju inicijative Equal Futures Partnership. Ovom inicijativom SAD planira kreirati partnersku mrežu država koje će na najvišoj, tj. predsjedničkoj razini jamčiti ispunjenje preuzetih obaveza vezanih uz unaprjeđenje položaja žena. Države osnivačice su Danska i Finska, dok su interes za partnerstvom iskazale i Nizozemska, Belgija, Švedska te Hrvatska.

Ministrica Pusić od 24. do 28. rujna 2012. sudjeluje na 67. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Priopćenja