Ministrica Pusić sudjelovala je na radnom doručku povodom sastanka na visokoj razini o Vladavini prava na temu „Mirno rješavanje sukoba. Uloga Međunarodnog suda pravde i Stalnog arbitražnog suda“ u organizaciji nizozemskog ministra vanjskih poslova Urija R

Cilj ovog skupa bio je kroz raspravu o mirnom rješavanju sporova naglasiti nužnost izbjegavanja uporabe sile, odnosno afirmiranje vladavina prava. Povod je bio izvještaj glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona iz ožujka o.g. u kojem je on naglasio potrebu što šire upotrebe pravnih mehanizama mirnog rješavanja sporova istodobno upozorivši na teškoće koje se povaljuju uslijed nedovoljnog korištenja opće jurisdikcije Međunarodnog suda pravde.

Domaćin skupa bio je ministar vanjskih poslova Nizozemske, s obzirom da se u njegovoj državi nalaze sjedišta obje institucije, ali i radi podrške djelovanju glavnog tajnika UN-a.

Hrvatska u potpunosti podupire konzistentnu implementaciju vladavine međunarodnog prava te njegove konzistentne implementacije u multilateralnim i bilateralnim odnosima. Uostalom, koristili smo međunarodnu arbitražu u nekoliko slučajeva. Hrvatska i Slovenija dogovorile su uspostavu ad hoc međunarodne arbitraže kako bismo riješili granični spor (Arbitražni sporazum iz rujna 2009), a tužba za genocid protiv Srbije, podnesena je Međunarodnom sudu pravde. U svakom slučaju bolje je koristiti stalna tijela nego ad hoc sastavljena, prvenstveno stoga što ova druga rezultiraju velikim troškovima.



Priopćenja