Ministrica vanjskih i europskih poslova dr.sc. Vesna Pusić primila je u utorak, 4. rujna 2012. godine, u nastupni posjet Isabelu Bárbaru Téllez Rosete, nerezidentnu veleposlanicu Sjedinjenih Meksičkih Država u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Budimpešti

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Meksika ocijenjeni su vrlo dobrima, te je potvrđena zajednička želja za daljnjim unaprjeđenjem političke i gospodarske suradnje. Ministrica Pusić informirala je veleposlanicu Téllez o završenim pregovorima RH i EU, kao i o procesu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, a veleposlanica se osvrnula na nedavno održane izbore u Sjedinjenim Meksičkim Državama i inauguraciju novog meksičkog predsjednika predviđenu za početak prosinca ove godine.

Veleposlanica Meksika naglasila je kako Meksiko pozdravlja članstvo RH u EU budući da će ono, imajući u vidu Strateško partnerstvo Meksika s EU, pridonijeti jačanju odnosa i gospodarske suradnje.

Ministrica Pusić izrazila je sućut zbog tragično preminule meksičke državljanke u Splitu, dok je veleposlanica pohvalila suradnju s počasnim konzulima Meksika u Splitu i Zagrebu, pogotovo pomoć g. Marina Bosotina u navedenom slučaju.

Obje sugovornice ocijenile su da postoji prostor za razvijanje svih vidova suradnje, te izrazile uvjerenje kako će se vrlo dobri odnosi nastaviti, ali i produbiti u budućnosti.

Meksička veleposlanica prenijela je i poziv meksičke ministrice vanjskih poslova, Patricije Espinose, ministrici Pusić da službeno posjeti Sjedinjene Meksičke Države.



Priopćenja