Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je u četvrtak, 10. studenoga 2011. godine, izaslanstvo Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI), u kojem su bili stručnjaci Lauri Hannikainen (Finska), Gerald Schopfer (Austrij

Predstavnici ECRI-ja borave u posjetu Hrvatskoj povodom pripreme Četvrtog ECRI izvješća za Republiku Hrvatsku o stanju ljudskih prava u području borbe protiv rasizma i nesnošljivosti

Predstavnici ECRI-ja borave u posjetu Hrvatskoj povodom pripreme Četvrtog ECRI izvješća za Republiku Hrvatsku o stanju ljudskih prava u području borbe protiv rasizma i nesnošljivosti, a u skladu s izvršavanjem mandata prema svim zemljama članicama Vijeća Europe.

Državni tajnik Plenković i stručnjaci ECRI komisije izrazili su zadovoljstvo posjetom, prilikom kojeg su ECRI stručnjaci od svih relevantnih resora i predstavnika civilnog društva prikupili niz informacija o temama koje se odnose na rasizam, nesnošljivost i diskriminaciju. Konstatirali su znatan napredak u mnogim područjima, poput povratka izbjeglica, stambenog zbrinjavanja te zakonodavnog okvira za suzbijanje diskriminacije i zločina iz mržnje, postignut od posljednjeg izvješća ECRI-ja za Hrvatsku iz 2004. godine.

Državni tajnik Plenković podsjetio je da je 6. studenoga obilježena petnaesta godišnjica članstva Republike Hrvatske u Vijeću Europe, te da se posjet izaslanstva ECRI-ja odvija nekoliko tjedana prije potpisivanja Ugovora o pristupanju s Europskom unijom, a u tom procesu upravo je poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima bilo jedno od najvažnijih.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.



Priopćenja