Državni tajnik Andrej Plenković održao je predavanje u sklopu projekta „Posjeti europskim institucijama za mlade novinare“, koje je organizirao European Journalism Centre u suradnji sa Hrvatskim novinarskim društvom

Državni tajnik Plenković dao je pregled ključnih etapa u procesu hrvatskog približavanja Europskoj uniji kroz posljednjih desetak godina, naglasivši pritom bitno promijenjen kontekst i okolnosti unutar Europske unije

Državni tajnik Plenković dao je pregled ključnih etapa u procesu hrvatskog približavanja Europskoj uniji kroz posljednjih desetak godina, naglasivši pritom bitno promijenjen kontekst i okolnosti unutar Europske unije. Predstavio je složenost provedenih reformi, ali i njihove pozitivne učinke na hrvatsko društvo u cjelini. Naglasio je kako promijenjena metodologija pregovora omogućuje Hrvatskoj punu spremnost za članstvo u Europskoj Uniji. Istaknuo je i da su višegodišnje reforme i pregovarački napori Hrvatske rezultirali pozitivnim Mišljenjem o zahtjevu za članstvo, odnosno uspješnim okončanjem pregovora, čime je ostvaren jedan od glavnih vanjskopolitički ciljeva Republike Hrvatske.

Izvijestio je o informacijskim aktivnosti koje se u sklopu provedbe Komunikacije strategije kontinuirano odvijaju od 2001. godine. Najavio je intenziviranje informiranja, te najavio kako će u razdoblju neposredno nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju, a prije održavanja referenduma, uslijediti široka i sveobuhvatna referendumska kampanja. Naglasio je sinergijsku ulogu institucija Vlade, strukovnih udruga, znanstvenih institucija, nevladinih organizacija, te medija u informiranju javnosti o svim aspektima članstva u Europskoj uniji.

Pozdravni govor održao je šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, a novinarima su se obratili šef odjela za politička, gospodarska i trgovinska pitanja, tisak i informiranje Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paolo Berizzi i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Vesna Pusić.

Prvi dio projekta „Posjeti europskim institucijama za mlade novinare“ odvija se u Zagrebu i uključuje predavanja o procesu pristupanja i postignutim dogovorima Republike Hrvatske i Europske unije. Drugi dio se odvija u Luxembourgu i podrazumijeva posjet i razmjenu mišljenja s predstavnicima EU institucija: Europske investicijske banke, Suda Europske unije, Europskog revizorskog suda i Eurostata (Statistički ured Europske unije).



Priopćenja