Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je, kao izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor, na okruglom stolu pod nazivom „Partnerstvo za otvorenu vlast“

Okrugli stol održan je u suorganizaciji Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj

Okrugli stol održan je u suorganizaciji Ureda Predsjednika Republike Hrvatske, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

Tijekom svog izlaganja ministar Jandroković čestitao je Sjedinjenim Američkim Državama na hvalevrijednoj inicijativi predsjednika Baracka Obame koji je svoj mandat započeo upravo potpisivanjem Memoranduma o transparentnosti i otvorenoj vlasti, nastojeći time približiti građane državnim institucijama i započeti novo doba otvorene i odgovorne vlade. Istaknuo je pritom kako će na marginama predstojećeg 66. zasjedanja Opće skupštine u New Yorku, odgovarajuća inicijativa biti pokrenuta i na međunarodnoj razini pod nazivom Partnerstvo za otvorenu vlast. U tom smislu izrazio je uvjerenje kako će ona prerasti u važnu multilateralnu inicijativu s velikim potencijalom za doprinos pozitivnim promjenama širom svijeta, te potvrdio spremnost aktivnog sudjelovanja Republike Hrvatske.

Ministar Jandroković napomenuo je kako Partnerstvo za otvorenu vlast ima za cilj ostvariti napredak na istim onim područjima koja su već dugi niz godina u središtu pozornosti hrvatske Vlade, poglavito u okviru prilagodbi koje se događaju u procesu pristupanja Europskoj uniji. Kazao je pritom kako su pitanje transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti rada tijela javne vlasti, suzbijanja korupcije, uključivanja i osnaživanja građana i civilnog društva, te korištenja novih tehnologija radi poboljšanja kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima područja od izravnog interesa za kvalitetu života hrvatskih građana.

U tom kontekstu podsjetio je i na značajan napredak koji je postignut proteklih godina u tim područjima. Sveobuhvatno je definiran strateški okvir za borbu protiv korupcije i jačanje otvorenosti i transparentnosti tijela javne vlasti, a među nizom mjera koje su provedene posebno je istaknuo one koje se odnose na izgradnju i jačanje zakonodavnog okvira, te jačanje integriteta, institucionalnih kapaciteta i transparentnosti.

Podsjetio je kako je na području ostvarivanja prava na pristup informacijama veliki pomak učinjen izmjenama i dopunama Ustava kojima se pristup informacijama jamči kao ustavno pravo. Nadalje usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama dodatno je ograničen i broj iznimaka u kojima javno tijelo može uskratiti pristup informacijama. I u području javnih nabava transparentnost je osigurana u svim fazama postupka primjenom odredaba Zakona o javnoj nabavi.

Također, Republika Hrvatska značajno je ojačala i pravni okvir financiranja političkih stranaka donošenjem novog Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojim se uspostavlja jedinstveni okvir za transparentno financiranje stranaka te neovisan sustav nadzora i sankcija u slučaju kršenja Zakona. Transparentnost javne vlasti u postupku izrade propisa osigurana je i putem Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata. Osim toga, na razini središnjih tijela državne uprave i ureda Vlade imenovana su 24 koordinatora za savjetovanje koji su zaduženi za praćenje i koordinaciju postupaka savjetovanja u okviru svoje nadležnosti.

Ministar Jandroković također je istaknuo kako je zadnjih desetak godina puno učinjeno i po pitanju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva. U tom smislu podsjetio je kako su nedavno započeli projekti organizacija civilnog društva koji se financiraju kroz program IPA 2008, a sufinancira ih Vlada Republike Hrvatske. Osim toga, prije dva tjedna raspisan je i novi natječaj u sklopu programa IPA 2010 koji također ima svrhu jačanja potpore nevladinog sektora u praćenju provedbe odgovornosti i otvorenosti tijela javne vlasti. Sve to pokazuje spremnost za partnerski odnos s nevladinim organizacijama u jačanju otvorenosti i javnosti rada državne uprave, kako bi ona što bolje odgovorila na potrebe građana, poručio je ministar Jandroković.

Zaključno, naglasio je kako je sudjelovanje u inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast još jedna potvrda spremnosti Hrvatske za daljnji napredak i usvajanje novih, naprednijih standarda participativne demokracije. Također je izrazio uvjerenje kako će ova inicijativa pružiti mogućnost za prijenos znanja i iskustva ostalim zemljama u regiji, te da će se Republika Hrvatska i ovim putem potvrditi kao regionalni lider inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.



Priopćenja