Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u petak, 9. rujna 2011. godine, u Beogradu, na Forumu Srbija-EU, pod nazivom „Prevladavanje krize, put prema Europskoj uniji“

Uz sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya, Forum je okupio brojne visoke dužnosnike iz Republike Srbije, Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koje su obuhvaćene eurointegracijskim procesima, te predstavnike akademske zajednice, civilnog društva i gospodarskog sektora

Uz sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya, Forum je okupio brojne visoke dužnosnike iz Republike Srbije, Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koje su obuhvaćene eurointegracijskim procesima, te predstavnike akademske zajednice, civilnog društva i gospodarskog sektora.

U svom obraćanju ministar je upoznao nazočne sudionike s hrvatskim iskustvima u procesu pridruživanja Europskoj uniji, te naglasio kako se nakon nedavnog dovršetka pristupnih pregovora Hrvatska nalazi nadomak samog članstva u Uniji. U tom smislu kazao je kako će uskoro biti dovršen i tekst Ugovora o pristupanju, čije se potpisivanje očekuje krajem studenoga, odnosno početkom prosinca ove godine. Također, izrazio je uvjerenje da će se, nakon uspješne ratifikacije Ugovora u parlamentima država članica, Hrvatska pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine kao njezina 28. članica. U tom će trenutku Hrvatska zatvoriti povijesni luk koji obuhvaća posljednja dva desetljeća, u kojima je ostvarila neovisnost, te postala članicom NATO-a i EU-a, poručio je ministar Jandroković.

Istaknuvši kako je hrvatski primjer jasan dokaz da su svi izazovi savladivi, ministar je nužnim ocijenio provedbu reformi, prije svega zbog niza pozitivnih promjena koje se na taj način unose u svakodnevni život građana. Podsjetio je pritom kako se to se ponajprije očituje u učinkovitijem pravosuđu, vladavini prava, borbi protiv korupcije na svim razinama, konkurentnijem poslovnom okruženju i otvorenijem financijskom tržištu. Poručio je, stoga, kako svaka zemlja koja teži članstvu u Europskoj uniji mora usmjeriti svoje potencijale ka ostvarenju tog cilja te shvatiti da su sve reforme koje poduzima na dobrobit vlastitih građana.

Osvrnuvši se na pristupni proces podsjetio je kako prva faza uključuje brojna osjetljiva i važna politička pitanja, a naredna je tehnički zahtjevna, što je razvidno i iz pregleda sadržaja pregovaračkih poglavlja i mjerila za njihovo otvaranje i zatvaranje. Na ovaj dio integracijskog procesa najvećim se dijelom može izravno utjecati, kazao je ministar Jandroković te istovremeno ukazao i na drugu dimenziju procesa vezanu uz unutarnju i vanjsku dinamiku Europske unije, koja je izvan utjecaja pristupajućih država.

Unutarnja dinamika vezana je uz reforme i promjene u EU, kao i brojna važna unutarnja pitanja kao što su očuvanje Schengenskog prostora, migracije unutar EU, politika azila i zaštita eurozone. Tu je i vanjska dinamika izazova s kojima se EU suočava poput promjena u njenom južnom i istočnom susjedstvu ili na globalnoj razini. Sve to ima izravan utjecaj na percepciju, kao i poziciju EU prema budućem proširenju, kazao je ministar Jandroković. Također je istaknuo kako treba imati u vidu i činjenicu da pouke iz prošlih krugova proširenja imaju izravan učinak na ona koja slijede, što je i sama Hrvatska osjetila. U tom kontekstu poručio je kako rješavanje političkih i tehničkih pitanja predstavljaju pravi test za ustrajnost u reformama, te opredjeljenje buduće članice ka usvajanju europskih standarda i vrijednosti.

Unatoč hrvatskom iskustvu koje je pokazalo kako se bilateralna pitanja mogu otvoriti i postati zaprekom na integracijskom putu, ministar je još jednom ponovio da Hrvatska nema namjeru koristiti otvorena bilateralna pitanja za sprječavanje napretka bilo koje zemlje na njezinom eurointegracijskom putu.

Podsjetio je pritom kako je to dokazala stavljajući svoje prijevode pravne stečevine na raspolaganje svim kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u ovom dijelu Europe. Dokazano je to i pruženom tehničkom pomoći i konzultacijama s državama regije koje se žele priključiti Europskoj uniji. U konačnici, dokazano je to i jasnim opredjeljenjem Hrvatske da bude zagovornik europske budućnosti svih zemalja jugoistočne Europe, kao i snažan zagovornik regionalne suradnje.

Tijekom Foruma ministar Jandroković održao je i nekoliko bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova država jugoistočne Europe i drugim sudionicima Foruma, s kojima je razgovarao o predstojećim aktivnostima na putu Republike Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.



Priopćenja