Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u srijedu, 8. lipnja 2011. godine, u Parizu, tijekom svog radnog posjeta Francuskoj Republici, s predsjednikom Odbora za europske poslove Senata Francuske

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, koji su potvrđeni i strateškim partnerstvom

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, koji su potvrđeni i strateškim partnerstvom. Tom prigodom ministar Jandroković istaknuo je kako je Hrvatska prva zemlja izvan Europske unije s kojom je Francuska potpisala strateško partnerstvo i kako to nedvosmisleno pokazuje visoku razinu međusobnih odnosa.

Istaknuvši kako se Republika Hrvatska nalazi u samoj završnici pregovora s Europskom unijom uputio je zahvalu na neprekidnoj francuskoj potpori tijekom tog procesa. Rekao je kako, prema najavama koje ovih dana stižu iz Bruxellesa, očekuje da će Europska komisija krajem tjedna uputiti Vijeću Europske unije nacrte pregovaračkih stajališta za četiri poglavlja koja su još ostala za zatvaranje, čime se pregovarački proces privodi kraju. Rezultat je to provedbe reformi te napora u prilagodbi i ispunjavanju zahtjevnih mjerila, istaknuo je Jandroković i dodao kako će Republika Hrvatska i ubuduće intenzivno raditi na njihovoj provedbi.

Predsjednik Odbora Bizet dao je čvrstu potporu što skorijem dovršetku hrvatskih pristupnih pregovora te ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Istaknuo je kako Francuska podupire proces proširenja Unije te da se slaže s mišljenjem kako će ulazak Republike Hrvatske značiti dodanu vrijednost za svih 27 država članica Unije.

Osvrnuvši se na situaciju u regiji, ministar Jandroković naglasio je važnost nastavka procesa proširenja Europske unije i nakon pristupanja Republike Hrvatske, u cilju održive stabilnosti čitavog jugoistoka Europe.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o suradnji unutar NATO saveza, Uniji za Mediteran, stanju u sjevernoj Africi kao i o bliskoistočnom mirovinskom procesu.



Priopćenja