Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković primio je u ponedjeljak, 9. svibnja 2011. godine, zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Khalafa Khalafova, koji je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sastanak je poslužio za razmatranje aktualnog stanja bilateralnih odnosa, kao i mogućeg daljnjeg razvoja suradnje na različitim područjima od obostranog interesa

Posjet zamjenika ministra Khalafova prvi je posjet jednog visokog azerbajdžanskog dužnosnika Republici Hrvatskoj nakon otvaranja Veleposlanstva Republike Azerbajdžan u Zagrebu početkom 2011. godine. Sastanak je poslužio za razmatranje aktualnog stanja bilateralnih odnosa, kao i mogućeg daljnjeg razvoja suradnje na različitim područjima od obostranog interesa.

Uz postojeće vrlo dobre političke odnose, u kojima nema otvorenih pitanja, razmotrila se mogućnost daljnjeg intenziviranja svih oblika gospodarske suradnje. U tom kontkekstu spomenuta su područja moguće suradnje, posebice u plinskoj i naftnoj industriji te infrastrukturnim projektima. Obostrano je izražena želja za održavanjem zajedničkog gospodarskog foruma.

Utvrđena je i potreba što skorijeg jačanja međudržavnog pravnog okvira u smislu sklapanja nekoliko bilateralnih sporazuma koji se trenutno nalaze u finalnoj fazi usuglašavanja. Takvi su primjerice Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i imovinu te Ugovor o oslobađanju od viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica.

Zamjenik ministra Khalafov detaljno je izvijestio o stanju u regiji Zakavkazja, uključujući i utvrđivanje granice na Kaspijskom jezeru.

Državni tajnik Plenković izvijestio je o aktualnom stanju pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. Imajući u vidu hrvatska iskustva u pregovorima s Unijom, kao i spremnost Hrvatske da kao buduća članica Unije aktivno sudjeluje u europskoj politici susjedstva i Istočnom partnerstvu, čijim je dijelom i Republika Azerbajdžan, razgovaralo se i o mogućoj suradnji u ovim okvirima.

U sklopu svog posjeta Republici Hrvatskoj, zamjenik ministra Khalafov se susreo i s voditeljem parlamentarne skupine prijateljstva Šimom Đurđevićem i drugim članovima Skupine.



Priopćenja