Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo otvorio je, u utorak 1. veljače 2011. godine, Konzulat Republike Hrvatske u Sultanatu Oman, na čelu s počasnim konzulom te održao niz bilateralnih sastanaka s omanskim dužnosnicima.

Državni tajnik Nobilo svečano je otvorio Konzulat Republike Hrvatske u Muscatu, na čelu s počasnim konzulom Jumom Darwishem Al Bulushijem

Državni tajnik Nobilo svečano je otvorio Konzulat Republike Hrvatske u Muscatu, na čelu s počasnim konzulom Jumom Darwishem Al Bulushijem. Naglasio je prednosti koje donosi uspostava počasnog Konzulata te iskazao uvjerenje u skorašnje otvaranje rezidentnog diplomatskog predstavništva Republike Hrvatske u Zaljevu. Počasni konzul je najavio nekoliko inicijativa kojima će se nastojati pridonijeti unaprjeđenju svekolikih odnosa Republike Hrvatske i Omana, posebice na gospodarskom planu.

Na sastanku s glavnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Sultanata Oman Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Al Busaidijem bilo je govora o predstojećem procesu restrukturiranja diplomatske mreže Republike Hrvatske te intencijama otvaranja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Zaljevu. Također su istaknute aktualnosti u liberalizaciji viznog režima prema zaljevskim zemljama.

Državni tajnik ukratko je predstavio strategiju Vlade Republike Hrvatske o privlačenju stranih investicija te upoznao sugovornika s kapitalnim projektima javnog sektora. Naglašene su prednosti hrvatskog tržišta za strane investitore, njezina razvijena infrastruktura i zemljopisna pozicija.

Također je upoznao glavnog tajnika sa strateškim ciljevima Republike Hrvatske, ostvarenjem punopravnog članstva u Europskoj uniji, te s razvojem regionalne suradnje. Bilo je riječi i o aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji u regiji Bliskog istoka, s posebnim naglaskom na zemlje Perzijskog zaljeva, te su razmijenjena stajališta o novim kriznim žarištima arapskog svijeta. Istaknut je i značaj suradnje dviju zemalja u multilateralnoj sferi

Prilikom prijema kod potpredsjednika Vlade Sultanata Omana Al-Saida istaknut je značaj dosadašnjih bilateralnih posjeta na visokoj razini, te je naglašena potreba za daljnjim kontaktima između Hrvatske i Omana. Obje strane potvrdile su prostor za iskorištavanjem potencijala u gospodarskom području.

U razgovoru s ministrom zaduženim za vanjske poslove bin Abdullahom bilo je riječi o iskustvima regionalne suradnje Republike Hrvatske sa zemljama jugoistočne Europe, kao i o suradnji Omana i ostalih članica Vijeća za suradnju zaljevskih zemalja.

Tijekom susreta s omanskim ministrom trgovine i industrije Ali Sultanom, državni tajnik Nobilo naglasio je značaj hrvatskih izravnih investicija u Omanu, vidljivih poglavito u naftnom sektoru, te pozvao omansku stranu na izravna ulaganja u Republici Hrvatskoj.

U razgovoru s podtajnikom u Ministarstvu turizma Sultanata Omana Al-Tubijem, turizam je obostrano definiran kao sektor s realnim mogućnostima za konkretne oblike suradnje.

Na sastanku s predsjednikom Trgovačke i industrijske komore Omana Al-Khonjijem definirani su potencijali razvoja gospodarske suradnje i povećanja trgovinske razmjene dvaju zemalja.

U razgovoru s glavnim tajnikom u Ministarstvu financija Al-Balushijem, državni tajnik Nobilo upoznao je sugovornika s kapitalnim projektima hrvatskog javnog sektora, a kao konkretna područja istaknuta su prehrambena industrija, građevinski sektor, područje nafte i prirodnog plina.



Priopćenja