Državni tajnik i posebni izaslanik predsjednice Vlade za Jugoistočnu Europu Davor Božinović sudjelovao je na konferenciji „Godina članstva u NATO-u: pregled unutarnje i vanjske politike“ te tom prilikom održao izlaganja o postignućima i izazovima članstva

Državni tajnik Božinović je istaknuo kako uspješno članstvo u NATO-u podrazumijeva stalne reforme, što je Republici Hrvatskoj omogućilo stalan doprinos u aktivnostima saveza kako prema susjednim državama tako i na globalnoj razini

Državni tajnik Božinović je istaknuo kako uspješno članstvo u NATO-u podrazumijeva stalne reforme, što je Republici Hrvatskoj omogućilo stalan doprinos u aktivnostima saveza kako prema susjednim državama tako i na globalnoj razini. Naglasio je i kako Republika Hrvatska i Republika Albanija kao nove članice imaju priliku sudjelovati u procesu osmišljavanja Novog strategijskog koncepta NATO-a. Državni tajnik Božinović je izrazio uvjerenje da će Hrvatska i Albanija i dalje biti kredibilni i pouzdani saveznici te će zajednički nastaviti promicati i braniti najvažnije interese i vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza.

U nastavku izlaganju državni tajnik posebno se osvrnuo na sigurnosno stanje u regiji, istaknuvši kako Republika Hrvatska podržava politiku otvorenih vrata NATO-a te da će se zalagati da ta politika ostane jednim od prioritetnih ciljeva Saveza. Isto tako, istaknuo je i da će Republika Hrvatska kontinuirano pomagati susjednim državama koristeći iskustva i znanja stečena u euroatlantskom pristupnom procesu.

Državni tajnik Božinović osvrnuo se i na Američko-jadransku povelju, za koju je rekao kako je postala vrlo važan regionalni forum, na kojem se promoviraju vojne reforme te daje vrijedan doprinos sveukupnim naporima zemalja jugoistočne Europe na putu u euroatlantske strukture. Podsjetio je i da će Republika Hrvatska kao ovogodišnja zemlja predsjedateljica uložiti dodatne političke i tehničke napore kako bi omogućila nužne reforme u zemljama na putu u članstvo NATO-a.

Vezano uz tragična događanja u Rusiji posebno je izdvojio kako Republika Hrvatska snažno osuđuje brutalan teroristički napad, što je još jedan radikalan podsjetnik na činjenicu da današnje sigurnosne prijetnje ne poznaju granice i traže ulaganje dodatnih napora koji će reflektirati prirodu novih sigurnosnih realnosti.



Priopćenja