Ministar Gordan Jandroković susreo se u okviru službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, u srijedu, 9. prosinca 2009. godine, u Washingtonu, s predsjednicom Pododbora za europska pitanja u Odboru za vanjske odnose Senata senatoricom Jeanne Shaheen,

Ministar Jandroković zahvalio je sugovornicima na potpori koju kontinuirano pružaju Republici Hrvatskoj u svim vitalnim područjima, od članstva u NATO-u, do procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kao i u pitanjima regionalne suradnje

Ministar Jandroković zahvalio je sugovornicima na potpori koju kontinuirano pružaju Republici Hrvatskoj u svim vitalnim područjima, od članstva u NATO-u, do procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, kao i u pitanjima regionalne suradnje. Također je izrazio uvjerenje u nastavak konstruktivnih i pozitivnih odnosa koji su se razvili između dviju zemalja.

Bilo je govora i o daljnjem unaprjeđenju gospodarske suradnje te mogućem posjetu izaslanstva američkih kongresmena i senatora Republici Hrvatskoj.

Istaknuvši kako je Hrvatska saveznik i partner Sjedinjenih Američkih Država ne samo u regiji jugoistočne Europe, nego i globalno, ministar Jandroković podsjetio je na hrvatsko sudjelovanje u 15 međunarodnih mirovnih misija. Posebice je pritom istaknuo sudjelovanje hrvatskog kontingneta u Afganistanu u okviru misije ISAF te napomenuo kako Hrvatska podržava novu strategiju za Afganistan američkog predsjednika Baracka Obame smatrajući ju važnom za stabilizaciju i uspostavu funkcionalnih institucija u toj zemlji.

Sugovornici su razmijenili informacije i o stanju u regiji jugoistočne Europe, pri čemu su se posebno osvrnuli na stanje u Bosni i Hercegovini. Ministar Jandroković rekao je kako Hrvatska podupire posljednju inicijativu Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije koja ima za cilj donošenje ustavnih promjena kojima bi se omogućila jednakopravnost sva tri tamošnja konstitutivna naroda. Jačanje stabilnosti Bosne i Hercegovine sugovornici su pritom ocijenili važnim za stabilnost čitave regije.



Priopćenja