Državni tajnik Božinović održao je predavanje za 30-ak viših državnih službenika pod nazivom „Upoznavanje Hrvatske i njezinih vanjskopolitičkih prioriteta“, 24. studenog 2008., u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija

Predavanje za tridesetak viših državnih službenika nizozemske grupe „ABD“ državni tajnik Božinović usmjerio je na upoznavanje s osnovnim podacima o hrvatskoj geografskoj i povijesnoj slici, političkom sustavu, kulturnom nasljeđu, te turizmu kao jednim od ključnih pokretača gospodarskog napretka

Predavanje za tridesetak viših državnih službenika nizozemske grupe „ABD“ državni tajnik Božinović usmjerio je na upoznavanje s osnovnim podacima o hrvatskoj geografskoj i povijesnoj slici, političkom sustavu, kulturnom nasljeđu, te turizmu kao jednim od ključnih pokretača gospodarskog napretka. Istaknuvši važnost koju Vlada Republike Hrvatske pridaje stabilnosti ekonomskog sektora, izložio je daljnje smjernice vezane za aktualnu gospodarsku situaciju u zemlji.

Govoreći o vanjskopolitičkim ciljevima, državni tajnik Božinović ukratko je objasnio cjelokupni tijek hrvatskog procesa pristupanja Europskoj uniji od dana predaje zahtjeva za punopravnim članstvom. Kazao je kako članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj daje mogućnosti da naše duhovne i materijalne vrijednosti očuvamo i dalje gradimo i učvršćujemo upravo u sklopu prostora kojem povijesno oduvijek i pripadamo, a to je Europa.

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju stoga ne predstavlja opasnost od gubitka nacionalnog i kulturnog identiteta već upravo afirmaciju hrvatske kulture i naročito hrvatskog jezika koji će također biti službeni jezik Unije. Hrvatska kultura na taj će način u Europskoj uniji dobiti svog promotora i zaštitnika, kazao je državni tajnik Božinović tijekom predavanja.

U dijelu predavanja o hrvatskom putu prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, prezentirane su aktivnosti unutar vremenskog perioda od početka pregovaračkog procesa do aktualne situacije potpisivanja Protokola o proširenju članstva na Republiku Hrvatsku u parlamentima zemalja članica NATO-a, kao i perspektive koje članstvo donosi Republici Hrvatskoj.



Priopćenja