Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sastao se jutros s mađarskim ministrom vanjskih poslova Laszlom Kovacsem u Veleposlanstvu Republike Mađarske u Berlinu. Za vrijeme susreta koji je trajao pola sata dvojica su ministara razgovarali o bitnim temama bilateralnih odnosa, skorom ulasku Mađarske u Europsku uniju i NATO te o hrvatskim nastojanjima u tom smjeru.

Ministri dr. Žužul i Kovacs izrazili su međusobno zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima i njihovim stalnim rastom nakon uspostavljanja demokracije u obje države. U razgovoru su posebno istaknuti kvalitetni gospodarski odnosi, a mađarski je ministar spomenuo i aktualne investicije svoje zemlje u Hrvatskoj koje iznose 600 milijuna USD. Šefovi dviju diplomacija složili su se da pojedinačni problemi, poput onih nedavnih u području poljoprivrede, ne smiju utjecati na sveukupnost dobrih odnosa Republike Hrvatske i Republike Mađarske.

Ministar Laszlo Kovacs je potvrdio punu podršku ulasku Republike Hrvatske u NATO i Europsku uniju do 2007. godine. Hrvatska treba slijediti put ostalih tranzicijskih država te, poput svojih prethodnica, ući u NATO i zatim u Europsku uniju. Mađarska će Hrvatskoj prenijeti svoja iskustva i dati podršku i u pripremi ulaska u te značajne sjevernoatlantske i europske integracijske organizme.

Mađarski ministar vanjskih poslova pozvao je dr. Žužula u službeni posjet Republici Mađarskoj, što je hrvatski ministar prihvatio. U ime predsjednika Vlade dr Ive Sanadera ministar dr. Žužul prenio je mađarskom ministru njegovu želju da mađarski premijer Peter Medgyessy službeno posjeti Republiku Hrvatsku što je s mađarske strane prihvaćeno. Sastanku hrvatskog i mađarskog ministra prisustvovao je državni tajnik Miroslav Kovačić, savjetnik premijera za vanjsku politiku.



Priopćenja