13. sjednici Stalne mješovite komisije

Na 13. sjednici Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije koja je održana 22. travnja 2004. u Kopru proglašene su još tri turističke zone

U navedenoj skupini graničnih prijelaza nalaze se i prvi granični prijelazi na zajedničkim lokacijama na teritoriju jedne države i na kojima će zajedno raditi policajci i carinici dviju država. To su Slum – Rakitovec i Draše – Nova Vas ob Sotli koji se nalaze na slovenskom teritoriju. U završnoj su fazi izgradnje i dva takva prijelaza na hrvatskoj strani: Sv. Martin na Muri – Hotiza i Kašt – Radovica koji će biti u funkciji od polovice mjeseca svibnja 2004.

Stalna mješovita komisija je razmotrila i podatke o izdanim pograničnim propusnicama. U uvjetima strože kontrole granice od prvog svibnja mogućnost prelaska granice preko pograničnih prijelaza bit će aktualna i pogodna, jer se prelazi brže i jednostavnije. Prijelaz granice preko pograničnih graničnih prijelaza moguć je i za sve druge državljane dviju država kao i za one iz trećih, uz kupovinu dozvole za jednokratni prijelaz (25 kuna) na samom graničnom prijelazu. Preko tih prijelaza moguć je samo promet putnika s osobnom prtljagom, ali ne i uvoz ili izvoz robe.

Stalna mješovita komisija donijela je i odluku o 74. prijelaznom mjestu (prijelaz granice izvan graničnih prijelaza uz upis prava u pograničnu propusnicu) i to za stanovnike na adresama Cvetlinska Jazbina 137, na hrvatskoj, te Gradišče 32, 33 i Velika Varnica 1, na slovenskoj strani.



Priopćenja