Pregled viznog sustava


Država:

Narodna Republika Kina

Uspostava diplomatskih odnosa: 13.05.1992.

Viza potrebna za sljedeće vrste putnih isprava

Državljanin RH:

  • Obična putovnica: Da
  • Diplomatska/službena putovnica: Ne
  • Vlada NR Kine odlučila je od 28. ožujka 2020. godine privremeno obustaviti ulazak stranih državljana koji su u posjedu važeće kineske vize ili dozvole boravka. Navedeno se odnosi i na osobe koje su u posjedu APEC poslovne putne kartice. Isto tako, zabrana ulaska se odnosi i na sva područja u koja su hrvatski državljani inače mogli ulaziti bez vize. Zabrana se ne odnosi na nositelje diplomatskih, službenih ili C viza. Strani državljani koji dolaze u Kinu u svrhu nužnih gospodarskih, trgovinskih, znanstvenih ili tehnoloških aktivnosti odnosno zbog žurnih humanitarnih razloga mogu podnijeti zahtjeve za vizu u nadležnom kineskom veleposlanstvu ili konzulatu. Osobe koje ishoduju vizu nakon 28. ožujka 2020. godine moći će ući u NR Kinu.
    Od 10. kolovoza 2020. godine hrvatski državljani koji su nositelji i dalje valjanih određenih vrsta dozvola boravka u NR Kini (uključujući radne dozvole, dozvola boravka izdanih radi spajanja obitelji, te dozvola boravka vezanih uz privatne poslove) moći će ući u NR Kinu uz uvjet da su prethodno podnijeli zahtjev za izdavanje kineske vize koja se izdaje bez naplate. Za sve dodatne informacije preporuča se izravno kontaktirati Veleposlanstvo NR Kine u Zagrebu.


    * Od 1. srpnja 2018. u upotrebi je elektronički obrazac za podnošenje zahtjeva za vizu (https://cova.cs.mfa.gov.cn), a vrijeme podnošenja zahtjeva i predaje isprava se dogovara putem interneta. Veleposlanstvo ne prihvaća zahtjeve za vizu bez prethodno dogovorenog vremena primanja i obrasce zahtjeva za vizu koji su popunjeni rukom. Svi podnositelji zahtjeva za vizu moraju imati ispisanu stranicu o potvrdi, kao i potpisani elektronički obrazac. Podnositelji zahtjeva za vizu osobno moraju predati stranicu o potvrdi, obrazac, putovnicu i ostale potrebne dokumente u Veleposlanstvo.

    ** Hrvatski državljani, nositelji valjanih hrvatskih putovnica, koji uđu u Narodnu Republiku Kinu na zračnim lukama Peking, Chengdu i Guangzhou mogu boraviti u Narodnoj Republici Kini do 72 sata u tranzitu bez ishodovanja vize.

    *** Hrvatski državljani, nositelji valjanih hrvatskih putovnica i s avio kartama za nastavak putovanja, ako putuju preko zračnih luka Hangzhou (HGH), Nanjing Lukou (NKG), Shangai Hongsqiao (SHA), Shangai Pudong (PVG) mogu boraviti u tranzitu u NR Kini do 144 sata. Svi putnici podliježu imigracijskoj kontroli. Moguće je napuštanje tranzitnog područja zračne luke.

    **** Državljani Republike Hrvatske, nositelji putovnica, mogu bez vize ući i boraviti do 90 dana na Posebnom upravnom području Macao NR Kine i Posebnom upravnom području Hong Kong NR Kine

    ***** Hrvatski državljani nositelji običnih putovnica koji putuju u turističke svrhe u organizaciji turističke agencije s područja provincije Hainan mogu, od 1. svibnja 2018., bez vize ući i boraviti na području pokrajine Hainan do 30 dana. Za sve dodatne informacije molimo da se obratite nadležnom Veleposlanstvu NR Kine u Zagrebu.

Državljanin Kine:

  • Obična putovnica: Da
  • Diplomatska/službena putovnica: Ne
  • * državljani Posebnog upravnog područja Hong Kong NR Kine i Posebnog upravnog područja Macao NR Kine, nositelji valjanih putovnica izdanih u navedenim posebnim upravnim područjima, ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku i boravak do 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana, ili za prelazak preko državnoga područja Hrvatske

    * Zahtjevi za vizu mogu se predati i u VFS viznim centrima u NR Kini - http://www.vfsglobal.cn/croatia/china/English/index.html i VFS viznom centru u Posebnom upravnom području Hong Kong NR Kine - https://visa.vfsglobal.com/hkg/en/hrv/

DM/KU u RH ili susjednoj/drugoj državi

Zagreb

  • Adresa:

    Mlinovi 132
    10 000 Zagreb
    HRVATSKA

  • Telefon: +385 1 46 37 011
  • Fax: +385 1 46 37 012

Zagreb

  • Adresa:

    Mlinovi 133A
    10 000 Zagreb
    HRVATSKA

  • Telefon: +385 1 46 93 636
  • Fax: +385 1 24 21 686

DM/KU Republike Hrvatske

Peking

  • Adresa:

    Villa 5-2
    Qijiayuan Diplomatic Compound
    No. 9 Jianguomenwai Street
    Chaoyang District
    100600 Beijing
    P.R. of CHINA

  • Telefon: +86 10 6532 6242

Hong Kong

  • Adresa:

    64th Floor, Hopewell Centre
    183 Queen's road East, Wanchai
    Hong Kong SAR
    P.R. of CHINA

  • Telefon: (00852)2528-4975
  • Fax: (00852)2865-6276

PRIMJENA SCHENGENSKE PRAVNE STEČEVINE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Republika Hrvatska od 1. siječnja 2023. u potpunosti primjenjuje schengensku pravnu stečevinu kao država članica Schengenskog područja.
Vizni režim Republike Hrvatske dio je pravne stečevine Unije.
Od 1. siječnja 2023. hrvatske diplomatske misije i konzularni uredi izdaju schengenske vize (viza tipa A i C) i nacionalne dugotrajne vize (viza tipa D).
 
RAČUNANJE VREMENA PROVEDENOG U SCHENGENSKOM PODRUČJU

Vrijeme provedeno u Republici Hrvatskoj zbraja se s vremenom provedenim u ostalim državama članicama Schengenskog područja.
Državljani trećih zemalja, neovisno o tomu trebaju li vizu ili ne, mogu boraviti na Schengenskom području do 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana.
Dodatne informacije te kalkulator za izračun razdoblja dopuštenog boravka s uputama za korištenje dostupni su na poveznici: https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/border-crossing_en  
 
HRVATSKE VIZE ZA KRATKOTRAJNI BORAVAK (VIZA TIPA C) IZDANE DO 31. PROSINCA 2022.

Hrvatske vize za kratkotrajni boravak (viza tipa C) izdane do 31. prosinca 2022., ako su valjane, i dalje vrijede za ulazak u Republiku Hrvatsku, ali ne omogućavaju ulazak u ostale države članice Schengenskog područja.

DODATNE INFORMACIJE

Za detaljnije obavijesti vezane uz vize možete se obratiti Službi za vize na e-mail adresu: vize@mvep.hr