Tjedan hrvatske kulture u Pyeongtaeku

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Dana 21. listopada 2022. u Gradskoj knjižnici Pyeongteka otvoren je Tjedan hrvatske kulture. Riječ je o događaju kakve Grad Pyeongtaek organizira više puta godišnje u suradnji s različitim veleposlanstvima rezidentnima u RK kako bi zadovoljio potražnju svojih građana za kulturnim sadržajima te ih upoznao s kulturom i običajima dalekih zemalja. Ove jeseni prije Hrvatske svoje tjedne kulture imali su Poljska i Uzbekistan. S obzirom na to da se ove godine slavi 30. godišnjica diplomatskih odnosa RH-RK te da Pyeongtaek i Pula pripremaju sporazum o suradnji/twinningu (što je iniciralo VRH Seul), Grad Pyeongtaek odlučio je zaključiti kulturnu sezonu nizom događaja i izložbi kojima će prikazati hrvatsku umjetnost, kulturu i prirodne ljepote. Grad je tako stavio na raspolaganje određene prostore i organizacijski tim, a VRH Seul je zamolio da mu ustupi kulturni sadržaj i pomogne u kontaktima s Hrvatima u RK.

U svečanosti otvorenja sudjelovali su gradonačelnik Pyeongtaeka Jung Jang-seon, veleposlanik dr. sc. Damir Kušen, predstavnici Grada Pule te dužnosnici Vijeća i Skupštine Grada Pyeongtaeka. U sklopu programa upriličena je simbolična razmjena poklona – gradonačelniku je poklonjeno vrhunsko hrvatsko vino. Pijanistica doc. art. Mia Elezović izvela je kraći glazbeni recital iz svog repertoara. Korejski bariton i sopranistica otpjevali su, osim hrvatske i korejske himne, i nekoliko starih hrvatskih napjeva – Vela luka, Vehni, vehni, fijolica. Na okolnim štandovima nudile su se turističke brošure o hrvatskim destinacijama, a posjetitelji su mogli kušati hrvatske specijalitete (slavonski kulen), kao i domaće čajeve od mente, kamilice i matičnjaka.

Idućeg dana vlp Kušen održao je predavanje o Hrvatskoj u gradskoj knjižnici uz prigodne poklone/suvenire, a uslijedio je pijanistički koncert hrvatske suvremene klasične glazbe u interpretaciji doc. art. Mije Elezović. Trećeg dana zainteresirana javnost mogla se prijaviti za tečaj/demonstraciju kuhanja hrvatskih jela koji su vodili g. Paulo Mage, Hrvat koji živi u Koreji. Dvadeset pet sudionika tečaja naučilo je pripremati salatu od hobotnice i ribu na roštilju.

Tjedan hrvatske kulture trajat će do 27. listopada 2022., a kroz to vrijeme stanovnicima Pyeongtaeka bit će dostupna puna izložba fotografa Marka Vrdoljaka "Ljepote Hrvatske" zajedno s izlošcima iz hrvatske folklorne baštine. Osim toga, korejski umjetnik-fotograf Yang Han-mo je zajedno sa suradnicima izložio zbirku velikih panorama za photo-op i fotografija nadahnutih prizorima iz različitih regija Hrvatske, koju su posjetili ovog proljeća. U predvorju knjižnice izloženi su predmeti iz hrvatske folklorne baštine (narodna nošnja i tkanje, tradicionalne drvene igračke, šestinski kišobrani i dr.).

U Tjednu hrvatske kulture vidimo izvrsnu priliku za približavanje prirodnih ljepota i višestrukih aspekata hrvatske kulturne baštine stanovnicima Pyeongtakea (ali i šire), tim više što se radi o industrijski vrlo naprednom gradu s najvećom koncentracijom stranaca u RK. Zahvaljujemo Belju d.d. i Vinariji Gerštmajer na hrani i vinu za Tjedan hrvatske kulture, kao i Gradu Osijeku, koji je u tim donacijama imao koordinativnu ulogu. Iako nije sudjelovala u Tjednu, Hrvatska turistička zajednica ljubazno je ustupila brošure o ljepotama Hrvatske za distribuciju građanima Pyeongtaeka.