Veleposlanik Glunčić obilježio spomendan na žrtve Bleiburga


Povodom spomendana žrtvama Bleiburške tragedije 15. svibnja 2021. veleposlanik je Daniel Glunčić  u okviru tihe komemoracije na Lojbaškom polju odao počast žrtvama polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom.

Veleposlanik Daniel Glunčić položio je u vijence i u ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Zajedničku molitvu pred spomenikom na groblju u Unterloibachu i Loibaškom polju predvodio je voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu, fra Pavo Dominković.

Kao i prošle tako je i ove godine epidemiološka situacija spriječila organiziranje veće komemoracije na Lojbaškom polju s misom na otvorenom. Misa zadužnica u nazočnosti veleposlanika održala se dan ranije u crkvi Marienkirche u Klagenfurtu. Tako je težište obilježavanja Bleiburške tragedije preseljeno u Hrvatsku gdje je na Mirogoju održana komemoracija, a u Udbini misa.

Svake se godine na današnji dan Hrvatska sjeća jedne od najvećih humanitarnih tragedija poratnog vremena. Više desetina tisuća ljudi u bijegu, pretežno iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja, predalo se u Bleiburgu ondašnjem zapovjedništvu britanske vojske, koja ih je, potom, prepustila Jugoslavenskoj armiji. Na dugom maršu smrti kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH i drugih mjesta bivše države, većina njih mučki je ubijena, bez suđenja i protiv svih odredbi Ženevske konvencije. Među njima nisu bili isključivo počinitelji zločina, kako to u austrijskoj javnosti žele prikazati određene grupacije, već i veliki broj civila, obitelji s djecom, predstavnika crkvenih i ostalih institucija, ratnih izbjeglica, običnih regrutiranih vojnika koji su pod utjecajem propagande u velikom zbjegu krenuli prema Austriji u nadi da će tu biti zaštićeni. Bleiburg je tako postao sinonimom zločina, posebice nad velikim brojem civila, kojih se sjećamo na dan početka njihova „Križnoga puta“ 15. svibnja.

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice Bleiburške tragedije na Lojbaškom polju proteklo je mirno i dostojanstveno.Priopćenja