Veleposlanik Glunčić na komemoraciji žrtvama nacionalsocijalizma u Mauthausenu

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Danielom Glunčićem sujelovalo je 16. svibnja 2021. na središnjoj komemorativnoj svečanosti povodom 76. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Mauthausen gdje je svečanim mimohodom te polaganjem vijenaca odalo počast žrtvama nacionalsocijalističkog režima.

Nakon polaganja vijenca na središnjem spomeniku, izaslanstvo je položilo lovorov vijenac i zapalilo svijeću na spomen ploči hrvatskim žrtvama koju je Republika Hrvatska podigla 2001. godine.

Uz veleposlanika Glunčića u izaslanstvu su bili i vojni izaslanik, brigadir Mijo Ćubić,  i opunomoćeni ministar Silvio Kus. Komemoraciju su i ove godine organizirali austrijski Mauthausenov odbor za obilježavanje komemoracije (MKÖ) u suradnji s Comité International de Mauthausen (CIM) i Austrijskom zajednicom logoraša (ÖLM).

Usprkos ograničenom broju sudionika uvjetovanom epidemiološkom situacijom, komemoracija je održala uz nazočnost predstavnika Vlade kao i predstavnika brojnih institucija, austrijskih i međunarodnih organizacija te izaslanstava brojnih diplomatskih predstavništva, koji su svi najavljeni i pozdravljeni na svom jeziku. Komemoracija se direktno prenosila na trećem programu državne radio televizije ORF.

Ovogodišnja komemoracija održala se pod motom „Uništena raznolikost“ kojim se želi podsjetiti kako su u Mauthasenu stradali pripadnici 72 nacija i najrazličitijih skupina i društvenih struktura, te ukazati na političku aktualnost teme te nužnost poticanja solidarnosti i slobode u društvu.
Mauthausen je sa svojih 49 logorskih ispostava bio je za jedan od najozloglašenijih logora u kojem su nacionalsocijalisti ubili najmanje 90.000 ljudi, od oko njih 200.000 zatočenih. Među zatočenicima je bilo i oko 200 hrvatskih građana.
 



Priopćenja