U Veleposlanstvu predstavljena tradicija hrvatske glagoljice i glagoljaštva

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Veleposlanstvu RH u Beču 14. prosinca održana je “Večer glagoljice” na kojoj  su  ugledne hrvatske znanstvenice, prof. dr.sc. Jasna Horvat i Jasna Mijoč s Ekonomskog fakulteta u Osijeku te prof. dr. sc. Katarina Livljanić s prestižne švicarske visokoškolske ustanove za ranu glazbu Schola Cantorum Basiliensis predstavile razne aspekte glagoljaške tradicije - od tumačenja simbolike glagoljaških znakova preko glagoljaškog pjevanja do mogućnosti uporabe glagoljice u  brendiranju Republike Hrvatske.
 
Predstavljanje glagoljice u VRH Beč održano je u sklopu obilježavanja 10. godišnjice hrvatskog članstva u EU, ususret desetoj obljetnici imenovanja hrvatske glagoljice i glagoljaštva nematerijalnim kulturnim dobrom RH, petoj obljetnici Dana hrvatske glagoljice (22.2) te prvom rođendanu eurokovanica označenih glagoljicom.
 
Uvodno je brojne ugledne uzvanike i goste pozdravio veleposlanik Daniel Glunčić koji je iskazao zadovoljstvo realizacijom projekta glagoljice u VRH Beč istaknuvši kako se tema izvanredno uklapa u obljetničku godinu kao i u vrijeme došašća u kojemu se prisjećamo svojih vjerskih i civilizacijskih korijena.
 
U ime Matice hrvatske Beč kao suorganizatora večeri sve nazočne pozdravila je Adrijana Markon Jurčić te kratko predstavila znanstvenice koje se svaka na svom području zalažu za oživljavanje i očuvanje hrvatske glagoljaške baštine.
 
Večer je započela čitanjem prologa iz romana “AZ” u kojem ekonomistica i književnica Jasna Horvat publici približava skrivenu poruku sadržanu u prvih 9 znakova glagoljice, a koja nas potiče na trajno propitivanje „Tko sam ja“:  Vidjevši u  glagoljici “primjer semiotičkog marketinga koji je opismenjavanjem prenosio vjeru, etičnost i želju za obrazovanjem”, Jasna Horvat ukazala je na visoku potencijal glagoljice u suvremenom brendiranju kulturom. Tom je prigodom predstavljena i publikacija Jasne Horvat i i Josipe Mijoč „Brendiranje kulturom -glagoljica“, a Josipa Mijoč prikazala je dosadašnje projekte ostvarene na ovom području, među ostalim i u  suradnji s osječkim Institutom za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji “Andizet“ te Ekonomskim fakultetom u Osijeku.
 
Muzikologinja i pjevačica Katarina Livljanić dala je prikaz glagoljaškog pjevanja od njegova nastanka u liturgijskim i paraliturgijskm obredima na staroslavenskom jeziku hrvatske redakcije pa do današnjih crkvenih pučkih napjeva koji su se sačuvali na jadranskoj obali i otocima. Izlaganje je potkrijepila i izvedbama glagoljaških napjeva u vlastitoj rekonstrukciji na temelju rijetkih notnih zapisa.
 
Predstavljanje glagoljice u hrvatskom Veleposlanstvu zaokruženo je otvaranjem izložbe „Glagoljica u kružnoj kreativnosti“, s svaki je posjetitelj uz programski listić na dar dobio i opsežnu programsku knjižicu uz „Slatki Az“-medenjak u obliku prvoga sloga glagoljice. 
 
Zanimljiva i poučna izlaganja pobudila su iznimno velik interes posjetitelja tako da se  o glagoljici razgovaralo još dugo nakon završetka službenog dijela programa.
 
Večer glagoljice organiziralo je Veleposlanstvo RH u Beču u suradnji s Maticom hrvatskom Beč i institutom „Andizet“ uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Pisane vijesti