Svečani koncert u Austrijskoj akademiji znanosti

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Svečanim koncertom pod naslovom “Preobražaj: Dora Pejačević, Arnold  Schönberg, Karl Kraus“ u prepunoj dvorani Austrijske akademije znanosti Veleposlanstvo je u srijedu, 4. listopada 2023. obilježilo 10. godišnjicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji, 100. godišnjicu smrti Dore Pejačević i 150. godišnjicu rođenja Antuna Gustava Matoša. 
 
Koncert je organiziran u suradnji s Centrom Exilarte pri Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču (mdw) koji se hrvatskom obljetnicama priključio najavom 150. godišnjice rođenja (2024.) velikih austrijskih umjetnika židovskog podrijetla,  skladatelja Arnolda Schönberga i književnika, publicista i satiričara Karla Krausa. Suradnjom s Centrom Exilarte, Veleposlanstvo je ujedno obilježilo i hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).
 
O poveznicama Dore Pejačević s njezinim bečkim suvremenicima govorio je utemeljitelj Centra Exilarte prof. dr. sc. Gerold Gruber. Veleposlanik Daniel Glunčić posvetio je svoj govor europskim vrijednostima i zajedničkom europskom kulturnom nasljeđu u kojem Dora ima svoje čvrsto mjesto.
 
Višestruko nagrađivani Motus kvartet mdw-a uz pijanista Davida Hausknechta te sopranisticu Josipu Bainac izveo su Schönbergov kvartet u D-duru, klavirski kvintet D. Pejačević u h-molu op. 40 kao i pjesme na stihove Karla Krausa i Rainer Maria Rilkea, a večer je započela pjesmama na Matoševe stihove austrijskoga skladatelja Akosa Banlakya. 
 
Ovacije publike glazbenicima nakon izvedbe kvinteta najbolja su potvrda umjetnicima, ali i glazbi Dore Pejačević koju je velika većina posjetitelja imala po prvi put prilike čuti upravo na ovom koncertu.
 
Koncertu je nazočilo 300 uzvanika, među kojima su bili i predstavnici diplomatskog zbora, politike te  kulturnog i ostalih područja javnog i društvenog života kao i velik broj predstavnika hrvatske i gradišćansko hrvatske zajednice. Među mnogobrojnim uglednim gostima našli su se i rektorica  Bečkog sveučilišta za glazbu i scenske umjetnosti  Ulrike Sych, prorektor za međunarodnu suradnju i umjetnost prof. Johannes Meissl te članovi obitelji Pejačević.

Pisane vijesti