Koncertom Marijana Đuzela u Beču obilježena 10. godišnjica hrvatskog članstva u Europskoj uniji i predstavljeno hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U petak, 10. studenog 2023., u velikoj koncertnoj dvorani palače Ehrbar, u Beču je održan klavirski recital jednog od vodećih hrvatskih pijanista mlađe generacije Marijana Đuzela. Ovim je koncertom nastavljen niz događanja u organizaciji VRH Beč posvećenih proslavi 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji, ali i obilježavanju značajnih obljetnica hrvatskih skladatelja s bečkim poveznicama: 100. godišnjice smrti Dore Pejačević i 150. godišnjice rođenja Blagoja Berse.
 
Oko 200 uzvanika, među kojima su bili veleposlanici, predstavnici političkog gospodarskog i kulturnog života te hrvatske i gradišćanskohrvatske zajednice, uvodno je pozdravio veleposlanik Daniel Glunčić koji je ukazao na pozitivne učinke članstva HR u EU istaknuvši pritom zajedničku europsku kulturnu baštinu kao važnu poveznicu. U okviru svog obraćanja veleposlanik je posebne riječi podrške uputio nazočnome ukrajinskom veleposlaniku naglasivši kako EU bez Ukrajine nije potpuna.
 
Đuzel je austrijskoj publici predstavio raznovrstan i zahtjevan program na kojemu su se uz svjetske glazbene velikane poput Beethovena, Mozarta, Chopina i Bartoka našla i djela Dore Pejačević, Blagoja Berse, Stjepana  Šuleka i Davorina Kempfa. Bečka je publika svaki nastup umjetnika nagradila burnim pljeskom i ovacijama čime je odala priznanje njegovom vrhunskom pijanističkom umijeću, ali i djelima hrvatskih skladatelja koja su za veliki broj uzvanika ujedno značila i prvi susret s hrvatskim glazbenim stvaralaštvom.  
 
Oduševljene reakcije publike i mnogobrojne čestitke nakon koncerta najbolja su potvrda uspješnoj promociji hrvatske glazbene kulture u Beču.
 
Koncert  je ostvaren u sklopu projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti RH, a proveden je u organizaciji VRH Beč uz potporu tvrtke Artaker i Matice hrvatske Beč.  

Pisane vijesti