Ministar Grlić Radman prije sjednice UN-a: Razgovarat će se o svim oblicima zaustavljanja rata

  • Slika
„Sigurno da će se razgovarati o svim oblicima zaustavljanja rata. Osnovne poruke koje idu upravo u tom smjeru da je ova situacija nedopustiva, jer ne želimo, kao prvo, da se taj rat nastavi, a ne želimo ni eskalaciju, odnosno stvaranje nekakvih novih mogućih potencijalnih frontova“, rekao je ministar Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje na Izvanrednoj posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a posvećenoj Ukrajini na kojoj će se obratiti prisutnima.

Ministar je prije sjednice rekao novinarima da hrvatsko razumijevanje rata u Ukrajini proizlazi iz činjenice da je Hrvatska prije trideset godina upravo proživjela takvu agresiju.

„Hrvatska je bila žrtva agresije. Imamo 1. 816 nestalih osoba, počinjeni su teški zločini i gruba kršenja ljudskog prava“, kazao je ministar i dodao da je zbog toga najsnažniji zagovornik solidarnosti i empatije prema Ukrajini i ukrajinskom narodu i zemlja koja snažno osuđuje rusku agresiju.

Ministar Grlić Radman rekao je da su svi zabrinuti za temelje svjetskog poretka koji su isto tako narušeni. „Svi su zabrinuti za budućnost, za sigurnost u opskrbi hrane, za energetsku sigurnost“, izjavio je ministar.

Dodao je da ruska agresija ima sve one oblike negativnih implikacija na svjetski poredak.

„Tu izražavamo i veliku zabrinutost“, kazao je ministar Grlić Radman i spomenuo najave posebnih tribunala za ratne zločine počinjene na tlu Ukrajine.

„Sigurno da će se razgovarati o svim oblicima zaustavljanja rata. Osnovne poruke koje idu upravo u tom smjeru da je ova situacija nedopustiva, jer ne želimo, kao prvo, da se taj rat nastavi, a ne želimo ni eskalaciju, odnosno stvaranje nekakvih novih mogućih potencijalnih frontova“, zaključio je ministar.

Ministar će sutra sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na temu Ukrajine, a tijekom svog boravaka u New Yorku na marginama zasjedanja, ministar Grlić Radman će održati niz bilateralnih sastanaka.

Izvor:HRT/Vlada

Pisane vijesti