Ispravno je podržati stranu koja brani svoju zemlju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar Gordan Grlić Radman ovaj tjedan sudjeluje u New Yorku na Izvanrednoj posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a posvećenoj Ukrajini, a danas se obratio nazočnima na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Ministar je naglasio kako je ruska agresija donijela brojne žrtve, razaranja infrastrukture i raseljavanje velikog broja ljudi. "Iznimno je važna odgovornost za te zločine kako bi se žrtvama i njihovim obiteljima pružila barem neka utjeha i osjećaj pravde, ali bi također služila kao upozorenje i sredstvo odvraćanja za druge potencijalne počinitelje", istaknuo je ministar.

Također, naglasio je kako ova agresija nije samo napad na Ukrajinu, već i na cijeli suvereni svijet. "Učinci rata osjećaju se diljem svijeta, poglavito kada govorimo o globalnoj nesigurnosti hrane i opskrbe energijom. Cilj mu je poništiti Povelju UN-a i same nositelje međunarodnog prava, a globalnu sigurnost uvesti u doba u kojem su sila i otimanje teritorija prihvaćena norma", kazao je ministar.

Ministar se osvrnuo i na hrvatsko iskustvo u Domovinskom ratu i tadašnje prilike u Hrvatskoj, naglasio suosjećanje i potporu Ukrajini kao suverenoj i neovisnoj državi te istaknuo hrabrost svih koji brane svoje domove i zemlju. "Hrvatska je ne tako davno bila žrtva rata, s gotovo istim izgovorom i opravdanjem. U toj teškoj situaciji svaka pomoć je bila značajna. Stoga će Hrvatska i dalje stajati čvrsto uz Ukrajinu i njezin narod. Glavna skupština UN-a jučer je velikom većinom usvojila Rezoluciju kojom se priznaje tragedija i nepravda nanesena Ukrajini. U ovom ratu, postoji samo jedna strana na koju možemo stati - strana koja štiti pravo zemlje da se brani. Naša je dužnost podržati ovu pravednu stvar", zaključio je ministar.


Pisane vijesti