Obilježavanje Dana državnosti u organizaciji Veleposlanstva RH u Dublinu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Veleposlanstva RH u Dublinu, u reprezentativnim prostorima Stephen’s Green kluba u Dublinu,  u ponedjeljak, 29. svibnja 2023., svečanim prijemom obilježen je Dan državnosti. Prijemu su nazočili predstavnici diplomatskog zbora, irskih državnih i gospodarskih institucija, predstavnici hrvatske zajednice i Hrvatske katoličke misije, a glavni je gost ove godine bio predsjednik Zastupničkog doma irskog Parlamenta (Ceann Comhairle) Seán Ó Fearghaíl.
 
U obraćanju nazočnim gostima veleposlanik Davor Vidiš podsjetio je tradicionalno dobre i prijateljske veze Hrvatske i Irske, posebice u godini obilježavanja 50. obljetnice ulaska Irske u EU i 10. obljetnice ulaska RH. Zahvalio je pritom Irskoj na kontinuiranoj potpori i suradnji, poručivši kako je početkom ove godine RH ispunila dva dugo očekivana cilja – ulaska u eurozonu i schengenski prostor. Vlp Vidiš i ovom je prigodom podsjetio na doba Domovinskog rata i stjecanja hrvatske neovisnosti, ponovivši pritom potporu RH Ukrajini koja se trenutno nalazi u sličnoj situaciji suočena s ruskom agresijom.
 
Predsjednik Zastupničkog doma irskog Parlamenta Fearghaíl također je izrazio zadovoljstvo izuzetno dobrim bilateralnim odnosima između Irske i RH. Kao osoba koja je u brojnim navratima službeno i privatno boravio u RH pohvalio je postignuti napredak i reforme od osamostaljenja države. Također je izrazio uvjerenje u nastavak dobre suradnje dvaju zemalja u zajedničkom EU okruženju.
 
Vlp Davor Vidiš, na poziv Senata irskog Parlamenta, nazočio je u utorak, 30. svibnja, sjednici na kojoj je upućena čestitka RH povodom Dana državnosti.

Pisane vijesti