Hrvatski jezik i kultura

Hrvatski jezik i kultura u Irskoj

Lektorat hrvatskog jezika

Lektorat hrvatskog jezika i književnosti na Trinity Collegeu u Dublinu utemeljen je 2012. godine kao dio Centra za ruske i slavenske studije koji osim hrvatskoga jezika nudi i mogućnost učenja bugarskoga, češkoga, poljskoga i ruskoga jezika.

Nastavu hrvatskog jezika i književnosti pohađaju studenti Trinity Collegea u Dublinu koji hrvatski jezik mogu izabrati kao jedan od kolegija te vanjski polaznici koji hrvatski jezik odabiru kao tečaj stranoga jezika.
Više pojedinosti o tečaju hrvatskog jezika na: Croatian Evening and Short Courses

Nastava hrvatskog jezika i kulture

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske već dugi niz godina financira i organizira hrvatsku nastavu u inozemstvu, odnosno nastavu hrvatskog jezika i kulture, u Dublinu, a od 2020. godine i u irskom gradu Corku. Nastava  je namijenjena djeci hrvatskih državljana koji privremeno ili stalno žive u Irskoj, odnosno djeci u Irskoj kojima je hrvatski jezik obiteljski jezik. Istovremeno je hrvatska nastava otvorena i ostaloj djeci koja žele učiti hrvatski jezik i upoznati hrvatsku kulturu.

Osim jezikoslovlja, nastava obuhvaća i stjecanje znanja o hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, temeljnim povijesnim i zemljopisnim činjenicama te književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, uključujući upoznavanje sa svakodnevnim životom u domovini i suvremenim hrvatskim društvom.

Za sve ostale informacije o organizaciji i financiranju hrvatske nastavu u inozemstvu možete se obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske .

Hrvatski jezik na maturi

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine hrvatski jezik postao je jedan od službenih jezika Europske unije, stoga je irsko Ministarstvo obrazovanja u školskoj godini 2013./2014. uvrstilo hrvatski jezik u popis jezika Europske unije koji se mogu polagati na irskoj državnoj maturi kao izvannastavna aktivnost u sklopu predmeta EU jezici.

Više informacija o irskoj državnoj maturi na: Department of Education .