Proslava 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji glazbenim koncertom u Dublinu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, u četvrtak, 25. svibnja 2023. godine, u crkvi St Mary's Haddington Road u Dublinu, održan je koncert glazbenog dua Sebastijana Sarape na klarinetu i Franje Bilića na čembalu.

Koncert je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj u suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom u Dublinu uz potporu Samostalnog sektora za javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Prije početka koncerta nazočne predstavnike diplomatskog zbora, hrvatske iseljenike i ostale uzvanike prigodnim je govorom pozdravio veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj Davor Vidiš. U svome govoru istaknuo je važnost očuvanja europskih vrijednosti kroz jačanje vladavine prava i demokracije te jamčenje jednakosti. Dodatno je naglasio kako je članstvo u EU-u pokretač gospodarskog razvoja Hrvatske, a svojim kontinuiranim aktivnim djelovanjem i napretkom – predsjedanje Vijećem EU-a, ulazak u Eurozonu i Schengen, Hrvatska je integralni dio europske obitelji.

U sklopu koncerta, hrvatski glazbenici Sebastijan Sarapa i Franjo Bilić izveli su, među ostalim, djela Antuna Luke Sorkočevića, Ivana Mane Jarnovića, Burke Thumotha i Johanna Baptista Vanhala. Sarapa i Bilić pripadaju generaciji mladih hrvatskih glazbenika, a svojim radom oživljavaju manje poznata djela hrvatskog i europskog glazbenog nasljeđa iz 17. i 18. stoljeća.

Po završetku koncerta održano je primanje u društvenim prostorijama crkve St. Mary's Haddington Road u Dublinu.
 

Pisane vijesti