Hrvatski film „Plavi cvijet“ prikazan je u Dublinu u sklopu projekta „Mediteranski srpanj“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U srijedu, 5. srpnja 2023. godine, u Institutu Cervantes u Dublinu prikazan je hrvatski film Plavi cvijet, redatelja Zrinka Ogreste, u sklopu šireg projekta Mediteranski srpanj čiji je cilj kulturna promocija država Unije za Mediteran.

Prikazivanje filma organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj u suradnji s  Veleposlanstvom Španjolske u Irskoj, koje je ujedno i glavni organizator projekta, te Hrvatskim audiovizualnim centrom.  Cjelokupni projekt Mediteranski srpanj osim uz promociju kulture država Unije za Mediteran ima cilj i obilježavanje početka predsjedanja Španjolske Vijećem EU.

Prije projekcije filma, veleposlanik Davor Vidiš obratio se publici kratkim govorom u kojem je zahvalio VLP Španjolske na suradnji i istaknuo kako je Republika Hrvatska 1. srpnja 2023.g., na dan španjolskog preuzimanje predsjedanja EU, obilježila svojih 10 godina članstva u EU. Nadalje, naglasio je kako je za Hrvatsku mediteranski dio identiteta od iznimnog značaja, posebno uzimajući u obzir dužinu obale i njenu ljepotu zbog koje je Hrvatska jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Istaknuo je kako se kulturnom promidžbom Mediterana podiže svijest o izazovima s kojima se države ove regije suočavaju, posebno naglašavajući važnost očuvanja Mediterana zbog utjecaja klimatskih promjena.

Također, uvodno je najavio film Plavi cvijet s kojim se Hrvatska predstavila na Mediteranskom srpnju u čijim su glavnim ulogama Vanja Čirić, Anja Šovagović Despot i Tea Harčević. „Film koji na jednostavan način govori o ženi, majci i kćeri, i njihovim složenim odnosima. Film koji budi emotivne asocijacije i poziva nas da dobro promotrimo sami sebe.“

Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala za treći najbolji film festivala, Plavi cvijet je prikazan na nizu europskih festivala. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu.

Pisane vijesti