Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor


Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je 15. ožujka 2024. Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Odluka je stupila na snagu 15. ožujka 2024. i objavljena je u Narodnim novinama br. 32/24. Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine, a na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko - konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu u utorak, 16. travnja 2024. godine i srijedu 17. travnja 2024. godine.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor održat će se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Irskoj (Adelaide Chambers, Peter Street, Dublin 8), u utorak, 16. travnja 2024. godine i srijedu 17. travnja 2024. godine u vremenu od 7:00 do 19:00 sati.

Birači koji žele ostvariti svoje biračko pravo u inozemstvu trebaju se registrirati (birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju zatražiti aktivnu registraciju, a birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj mogu zatražiti prethodnu registraciju odnosno pribaviti potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta) najkasnije do subote, 6. travnja 2024. godine do 24:00 sata po hrvatskom vremenu (odnosno do 23:00 sati po irskom vremenu), prema uputama koje su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave https://mpu.gov.hr/vijesti/obavijest-biracima-o-izborima-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor/27923

Birači koji svoje biračko pravo žele ostvariti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Dublinu podnose zahtjev za aktivnu/prethodnu registraciju putem sustava e-Građani ili putem elektronske pošte (croemb.dublin@mvep.hr  ili crocons.dublin@mvep.hr), pri čemu je potrebno poslati ispunjen i vlastoručno potpisan obrazac ovisno o vrsti registracije.

Uvid u registar birača (putem OIB-a ili MBG-a) moguć je na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE


 

Pisane vijesti