Za strateške projekte Hrvata u BiH, RH izdvaja gotovo 19,5 milijuna eura

Jačanjem potpore provedbi programa koji su od interesa za dugoročni opstanak hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, Republika Hrvatska će u ovoj godini izdvojiti gotovo 19,5 milijuna eura za strateške projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Više od 10 milijuna eura za razvoj zdravstva u BiH kroz potporu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, nastavak potpore Sveučilištu u Mostaru, Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, obnova Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku, obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg, opremanja Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”, izgradnja osnovne škole u Fojnici, su nacionalno važni projekti koji su dobili jasnu podršku Vlade Republike Hrvatske.
Vlada Republike Hrvatske promovirala je još tri projekta od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Bosni i Hercegovini - projekt “Temelj za ostanak Hrvata u Fojnici i Bosni i Hercegovini - izgradnja osnovne škole s predškolskom ustanovom i sportskom dvoranom u Fojnici” Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić”, Gojevići - Fojnica, projekt “Dogradnja i opremanje Hrvatske bolnice ‘Dr. fra Mato Nikolić’ - dvije lamele” Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila, Travnik, te projekt “Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg” Grad Široki Brijeg. Za sva tri projekta (Fojnica, Nova Bila i Široki Brijeg) izdvojit će se po 500 tisuća eura.
Republika Hrvatska kontinuirano pruža značajnu potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda te ulažući u projekte koji se odnose na obrazovanje, znanost, zdravstvo, kulturu, poljoprivredu te druga područja, čime se stvaraju uvjeti za održivi ostanak te se unaprjeđuje kvaliteta života Hrvata. Vrijednost sredstava za projekte u tim područjima, koja su namijenjena potpori programima i projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini je 6,5 milijuna eura.
 

Pisane vijesti