BiH gradi tri nova granična prijelaza, planira još dva te obnovu šest postojećih

S obzirom na stalni porast intenziteta kretanja ljudi i roba, jačanje vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa zemljama okruženja te pojačanu dinamiku izgradnje novih prometnica kojima se ova država povezuje na paneuropske, međunarodno značajne koridore, u provedbi je niz aktivnosti usmjerenih na jačanje infrastrukture na graničnim prijelazima, odnosno izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih. Večernji list izvješćuje kako su u ovom trenutku, u različitim fazama, u realizaciji projekti izgradnje tri nova granična prijelaza, kao i rekonstrukcija dva postojeća, a plan za ovu godinu je pokrenuti aktivnosti za izgradnju još dva nova prijelaza, kao i obnovu četiri postojeća.
U najzrelijoj fazi je projekt izgradnje i opremanja GP Osoje koji se nalazi na području općine Posušje. Realizacija projekta je u tijeku, a Uprava za neizravno oporezivanje u proračunu ima ukupno odobreno 5,85 milijuna KM za taj projekt. Završetak radova očekuje se do kraja godine. Jug Hercegovine sa svojim tradicionalno visokim intenzitetom prometa, a osobito u ljetnim mjesecima, dobit će novi, suvremeno opremljeni prijelaz. U tijeku je, rješavanje imovinskih odnosa za izgradnju novog graničnog prijelaza Doljani, a u Upravi za neizravno oporezivanje u fazi su ishođenja urbanističke suglasnosti kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Treći projekt odnosi se na izgradnju GP Čepikuće, za koji je u tijeku izrada projektne dokumentacije, pri čemu ukupna vrijednost projekta iznosi 1 milijun KM.
Što se tiče obnove i modernizacije postojećih infrastrukturnih objekata u fokusu su dva projekta. Prvi se odnosi na rekonstrukciju graničnog prijelaza Zupci vrijednosti 5,5 milijuna KM. Drugi projekt iz ove kategorije odnosi se na rekonstrukciju graničnog prijelaza Brod ukupne vrijednosti 1 milijun KM. U realizaciji je i projekt izgradnje objekta za smještaj Carinske službe i Granične policije BiH u Zračnoj luci Banja Luka ukupne vrijednosti 3,65 milijuna KM.
U ovoj godini planirano je još nekoliko aktivnosti koje za cilj imaju modernizaciju, kao i podizanje razine opremljenosti graničnih prijelaza. Kad je u pitanju izgradnja novih graničnih prijelaza u 2024., planiran je novi međunarodni granični prijelaz Uvac - Uvac između BiH i Srbije, čija je vrijednost procijenjena na 500.000 KM, kao i novi granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Strmica - Strmica, čija je vrijednost također procijenjena na iznos od 500.000 KM. U kontekstu rekonstrukcije postojećih graničnih prijelaza u 2024. godini planirano je za međunarodni granični prijelaz Izačić - Ličko Petrovo Selo (BiH - RH) 500.000 KM, za prijelaz Rača - Srijemska Rača (BiH - Republika Srbija) 500.000 KM, za prijelaz Ustibar - Ustibar (BiH - Republika Srbija) 400.000 KM i za prijelaz Ripač - Užljebić (BiH - RH) 300.000 KM.

Pisane vijesti