Vlada Republike Hrvatske vratila kontrolni paket dionica u Petrokemiji

Na Skupštini dioničara Petrokemije održanoj 14. listopada 2024. u Kutini donesena je odluka o povlačenju dijela uplaćenog iznosa turskog Yildirima u ranije provedenoj dokapitalizaciji Petrokemije. Sukladno ranijem dogovoru s Vladom RH, država će zadržati kontrolni paket u toj kompaniji za proizvodnju umjetnih gnojiva od 25 posto plus jednu dionicu.
 
Prošlu godinu Petrokemija je završila s neto gubitkom od gotovo 63 milijuna eura, a iz financijskog izvješća saznalo se i da je turska tvrtka dala kratkoročnu pozajmicu Petrokemiji za tekuće poslovanje u iznosu od gotovo 56 milijuna eura.
 
Iako u ovom trenutku pogoni u Kutini rade punim kapacitetima, a skladišta se pune, upućeni su uvjereni da su gubici Petrokemije i u ovoj godini neminovni jer mineralna gnojiva ne idu dalje u prodaju, već se smještaju na zalihe. Pitanje je samo kako će u konačnim rezultatima biti valorizirane zalihe ako ne bude prodaje u narednih nekoliko mjeseci, no godina će, uvjereni su svi upućeni, biti negativna.
 
Aktiviranje proizvodnje u javnosti je dočekano kao taktika Yildirima u pregovorima s državom, no ne isključuje se i opcija da većinski vlasnik takvom poslovnom odlukom, da u vrijeme nepovoljnih cijena plina koji su mu najveći ulazni trošak te nižih cijena gnojiva od proizvodnih, radi punom parom, čeka dobar trenutak na tržištu.

Pisane vijesti