Beč se bori protiv rastuće nezaposlenosti mladih

Trenutna industrijska recesija donosi izazove i na austrijskom tržištu rada, te je, između ostalog, obilježena padom zaposlenosti i povećanjem nezaposlenosti. Nezaposlenost posebno pogađa osobe mlađe od 24 godine. S oko 928.000 zaposlenih, Beč je u kolovozu 2024. dosegao novi rekord. To je u suprotnosti s porastom nezaposlenosti od 7,7 % u usporedbi s prethodnim mjesecom.
 
U cilju suzbijanja nezaposlenosti mladih, gradski vijećnik za gospodarska pitanja Peter Hanke, okupio je socijalne partnere kako bi zajedno s bečkim Uredom za zapošljavanje (AMS Wien) analizirali stanje na tržištu rada i razmotrili ciljane mjere. Hanke je također s predsjednicom Radničke komore (AK) Renate Anderl i predsjednikom Bečke gospodarske komore (WKW) Walterom Ruckom pokrenuo inicijativu o politici tržišta rada. Smatra, budući se radi o mladim ljudima i njihovim mogućnostima profesionalnog razvoja, te općenito njihovoj budućnosti, kako je nužno iznaći dugoročna rješenja.
 
Hanke se želi založiti da se što više mladih zainteresira za naukovanje. U Beču trenutno oko 13.350 ljudi završava naukovanje unutar poduzeća - 500 više nego prije godinu dana. Nakon korone povećao se broj pripravnika kao i broj vježbeničkih tvrtki. Više od četvrtine svih pripravnika bilo je na početku školovanja, starije od 18 godina. Pripremne kvalifikacije prije naukovanja neophodna su i vrijedna investicija za prevladavanje trenutnih izazova i razvoj potencijala Beča kao poslovne lokacije, izjavio je Hanke.
 
Predsjednik Ruck smatra kako Beč ima premalo mjesta za obuku u školama u IT-u, te se zalaže za izgradnju nove Visoke tehničke škole za IT (IT-HTL).
 
Prema prognozama, očekuje se da će udio mladih u Beču nastaviti rasti. Analize i njihova rješenja problema uzimaju u obzir činjenicu da je sve veći broj mladih izbjeglica koji traže posao sa statusom azilanata i onih koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu. To je činjenica  kojoj se posvećuje posebna pozornost. Od kolovoza 2023. do kolovoza 2024. njihov se broj povećao za 1091 osobu, na aktualnih 8858, što ne predstavlja samo goleme izazove za politiku tržišta rada i AMS Beč, već zahtijeva i sveobuhvatne mjere politike integracije.
 
Predsjednica AK  Anderl apelira na vladu, posebno u području integracija: "Planirani proračunski rezovi u AMS-u pogrešan su pristup jer sprečavaju procese integracije."
 

Pisane vijesti