Urugvaj bilježi jačanje gospodarskog rasta

U Urugvaju se bilježi jačanje gospodarskog rasta u prvom i drugom tromjesečju ove godine. Unatoč globalnoj nestabilnosti, poteškoćama u opskrbnom lancu i visokoj međunarodnoj inflaciji, vanjska potražnja ostala je i dalje snažna. Visoke cijene robe povećale su izvoz i pospješuju gospodarski oporavak. Ulaganja su povećana zahvaljujući velikom (finskom) projektu izgradnje tvornice celuloze. Potrošnja se postupno poboljšala i približila se razinama prije pandemije uz podršku kontinuiranog oporavka tržišta rada.
Vlada  je povećala prognozu rasta za ovu godinu  s 3,8% u veljači na 4,8% u lipnju. I domaći i međunarodni financijski krugovi  potvrđuju  ovaj pozitivan trend.
I izvoz (+43,5%) i uvoz (+35,4%) robe porasli su u razdoblju od siječnja do lipnja 2022. Kina ostaje glavno izvozno tržište Urugvaja (25%), a slijede Brazil (12%), EU (9%) i Argentina.
Izvoz u EU porastao je za 41%. Izvoz u Rusiju pao je za 38 % i iznosi manje od 1%.  Međutim, uvoz iz Rusije porastao je za 75%. Uvoz iz EU-a porastao je za 19%.

Pisane vijesti