Sljedeće godine otvara se most Gradiška

Sljedeće godine otvara se most Gradiška, a Republika Hrvatska završiti će svoj dio posla na koridoru Vc, rečeno je u utorak nakon sastanka ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte.
Dva su ministra potpisala Dodatak Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici. U sporazum su uključeni mostovi Svilaj i Gradiška, izgrađeni nakon potpisivanja Sporazuma prije dvije godine.
Svilaj je u funkciji, a prošle godine završen je i most kod Gradiške. Početkom sljedeće godine očekuje se završetak dijela pristupnih cesta s hrvatske strane, dok će radovi na drugom dijelu koji se spaja na autocestu ove godine tek početi. Bosanskohercegovačka strana svoje je poslove oko spajanja toga mosta već napravila.
Tijekom susreta razgovaralo se i o obnovi postojećih mostova, a tu je najaktualniji most Brčko, odnosno granični prijelaz Brčko - Gunja, gdje je u planu obnova starog mosta. Uskoro bi trebao biti potpisan ugovor za njegovu obnovu vrijednu oko 4 milijuna eura, što bi Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina financirale s po 50 posto sredstava.
Analizirano je i stanje na koridoru 5c koji prolazi Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i završava u Pločama, a riječi je bilo i o unskoj pruzi, iznimno važnoj za obje države.

Pisane vijesti