Počinje izgradnja novog graničnog prijelaza između Hrvatske i BiH kod Gradiške

Izgradnja graničnog prijelaza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz novi most preko Save kod Gradiške počet će ovoga tjedna, što bi trebalo osigurati puštanje u promet nove i najbrže cestovne veze od Zagreba do sjevernih dijelova Bosne i Hercegovine.
 
Granični prijelaz s hrvatske strane posljednji je objekt koji nedostaje kako bi novi most, vrijedan 20 milijuna eura, izgrađen uz financijsku potporu Europske unije prije dvije godine, bio u funkciji. Most je sastavni dio autoceste koja od Bosanske Gradiške vodi jednim krakom do Banja Luke, a drugim do Doboja, uz planirani priključak na autocestu na koridoru Vc prema Sarajevu i Pločama.
U tijeku su radovi na izgradnji priključne brze ceste do Okučana, koja s hrvatske strane povezuje most s autocestom Zagreb-Lipovac, a trebaju biti dovršeni prije nego što u funkciji bude i granični prijelaz, što se očekuje u sljedećih 12 mjeseci.
 
Novi cestovni prijelaz znatno bi rasteretio promet, koji se s bosanskohercegovačke strane odvija kroz samu Bosansku Gradišku i uski most preko Save. Zbog činjenice da se tim pravcem odvija najveći dio teretnog cestovnog prometa između dvije države, česta su zagušenja i prometni čepovi.

Pisane vijesti