Pad njemačkog izvoznog suficita: Kina je i dalje najvažniji trgovinski partner, automobili ostaju na prvom mjestu u izvozu

Njemačko gospodarstvo je i prošle godine izvozilo više robe nego što je uvozilo, ali kao rezultat ruskog rata protiv Ukrajine, trgovinski suficit se prepolovio.
Zbog naglog rasta cijena energenata njemački je izvozni suficit u trgovini s drugim zemljama prošle godine najmanji od 2000. Vanjskotrgovinska bilanca se skoro prepolovila, s 175,3 milijarde eura u prethodnoj godini pala je prošle godine na 79,7 milijardi eura, objavio je Savezni zavod za statistiku Destatis.
U vanjskoj trgovini s Kinom, koja je skliznula s drugog na četvrto mjesto najvažnijih kupaca njemačkog izvoza u 2022. godini, Njemačka je zabilježila najveći trgovinski deficit od 1950. godine.
U robnoj razmjeni s Kinom čak je zabilježen rekordan trgovinski deficit od 84,3 milijarde eura. Dok je uvoz iz Kine porastao za 33,6 posto na rekordnih 191,1 milijardu eura, njemački izvoz u tu azijsku zemlju porastao je za samo 3,1 posto na 106,8 milijardi eura. Unatoč kontinuiranoj vrlo restriktivnoj vanjskotrgovinskoj politici te zemlje, Kina je sedmi put zaredom ostala najvažniji trgovinski partner Njemačke s ukupnom vanjskotrgovinskom razmjenom od 297,9 milijardi eura. Na drugom i trećem mjestu slijede SAD s porastom od 27,5 posto na 247,8 milijardi eura i Nizozemska s porastom od 13,3 posto na 233,6 milijardi eura.
Važnost Velike Britanije za njemačku vanjsku trgovinu nastavila je padati od njezinog izlaska iz EU prije dobre dvije godine. S vanjskotrgovinskim prometom od 111 milijardi eura zemlja je na ljestvici najvažnijih trgovinskih partnera pala s desetog na jedanaesto mjesto iza Češke. Njemačka i dalje najviše izvozi automobile, slijede, kao i prethodnih godina, strojevi i kemijski proizvodi, koji u izvozu zauzimaju 2. i 3. mjesto.

Pisane vijesti