Nezadovoljstvo danskog proizvođača potražnjom cjepiva protiv majmunskih boginja

Bavarian Nordic, jedina kompanija na svijetu s odobrenim cjepivom protiv majmunskih boginja, izrazila je zabrinutost kako neće moći zadovoljiti globalnu potražnju za cjepivom, dok broj slučajeva raste diljem svijeta. Danski mediji prenose priopćenje iz kompanije  kako istražuju mogućnost eksternalizacije dijela svoje proizvodnje i sada su "u pregovorima s više kompanija za daljnje širenje proizvodnih kapaciteta na globalnoj razini.'
"Ovo je vrlo dinamična tržišna situacija", ​kazao je potpredsjednik kompanije Rolf Sass Sorensen, "Potražnja stalno raste i više nije sigurno možemo li nastaviti ispunjavati narudžbe, čak i uz nadogradnju našeg postojećeg proizvodnog mjesta u Danskoj."
Većina isporuka pošiljka cjepiva kompanije Bavarian Nordic, poznatog kao Jynneos, otišla je u SAD, a nekoliko ​država još uvijek čeka narudžbe za koje se očekuje da stignu ove i sljedeće godine. SAD ima najveći broj slučajeva u svijetu i primio je oko 88% doza cjepiva Jynneos isporučenih od svibnja.
Bavarian Nordic trenutno može proizvesti 30 milijuna doza godišnje u svom pogonu sjeverno od Kopenhagena. Otkako je epidemija počela u svibnju, ​kompanija je već udvostručila svoj vlastiti proizvodni kapacitet i očekuje da će se utrostručiti do kraja godine, prema glasnogovorniku BN-a.
U lipnju je svjetska potražnja potaknula ​kompaniju da poveća procjenu svoje dobiti za 2022.g, na između 1,3 milijarde DKK i 1,5 milijardi DKK.

Pisane vijesti