Kretanje bugarskih gospodarskih pokazatelja u 2021. i očekivanja u 2022.

Bugarska je u 2021. godini zabilježila BDP koji je dosegao rekordnih 68 mlrd Eur, što je porast za 3,6% uz inflaciju od 3,3%, izvještava Natalia Ganchovska, BNR-a, citirajući godišnje izdanje bugarske gospodarske i industrijske komore,“Bugarska u brojkama”.
Očekuje se da će stopa inflacije za 2022. dosegnuti godišnju razinu od preko 12%. Stopa nezaposlenosti je relativno niska, iako ne tako niska kao stopa prije pandemije (4,2% u 2019.g.).
S obnovljenim opskrbnim lancima, Bugarska bilježi u 2021. rekordni izvoz od 35 mlrd Eur (rast od 24%), a vodeći trgovinski partneri jesu Njemačka, Rumunjska, Italija, Grčka i Turska.
Prosječne plaće nastavljaju rasti, dosegnuvši 782 Eur u 2021. i 814 Eur u prvom kvartalu 2022. godine.
Ivan Shishkov, privremeni ministar Regionalnog razvoja i javnih radova rekao je da su problem kod drugog plinskog interkonektora između Grčke i Bugarske nedovršeni građevinski radovi.
Glavni izvršni direktor Bulgargaza, Lyudmil Yotsov je tijekom sastanka s Regulatornom komisijom za energiju i vodu izjavio da Interkonektor s Grčkom možda neće biti pušten u rad do 1. studenog, odbacivši oštre kritike čelnika nadzornika energetike, Ivana Ivanova, da se projekcije cijena moraju objaviti na vrijeme, te je obrazložio da će konačni zahtjev za poskupljenje biti jasan tek u 12. mjesecu. Predstavnici Bulgargaza pravdaju ovo činjenicom da, nakon što je Gazprom obustavio isporuku plina Bugarskoj, puna količina isporuke plina se dogovara tek u zadnjih 20 dana tekućeg mjeseca.
Istovremeno, bugarska poduzeća su zabrinuta što država nema plan kako ispuniti preporuke EU-a o smanjenju potrošnje prirodnog plina za 15%. Prema procjenama BIA (Bugarsko industrijsko udruženje), to znači smanjenje potrošnje tijekom nadolazeće zime za oko 475 mil kubičnih metara. Posebno su zabrinuti poduzetnici s kontinuiranim proizvodnim procesom.
Vlada zasad nije točno rekla kako će se redukcija odvijati niti hoće li ona utjecati na sve potrošače plina u zemlji, BIA kaže da će nepredviđeno smanjenje potrošnje plina dovesti do problema s izvršenjem već sklopljenih ugovora i do smanjenja proizvodnje industrijskih poduzeća.

Pisane vijesti