U Urugvaju obilježen Nacionalni dan malih i srednjih poduzeća

Sudjelujući na svečanosti povodom obilježavanja Nacionalnog dana malih i srednjih poduzeća, urugvajski ministar gospodarstva Alejandro Irastorza podsjetio je što je njegova Vlada učinila za taj sektor. Malo i srednje poduzetništvo u fokusu je vladinih nastojanja unatoč pandemiji. Od početka pandemijske krize Vlada je provela koherentan, odgovoran i dinamičan plan djelovanja pomoći za mala i srednja poduzeća. Ona predstavljaju 94 posto privatnih tvrtki i zapošljavaju 67 posto ukupnog broja zaposlenih te stvaraju oko 40 posto BDP-a.

Zbog produljenja pandemije i na ovu godinu osigurana su sredstva iz vladinog Fonda solidarnosti. On raspolaže s oko 980 milijuna dolara. Od te sume, 420 milijuna dolara namijenjeno je zdravstvu, oko 350 milijuna za reaktiviranje zapošljavanja, poput poreznih mjera i svega onoga što se odnosi na zapošljavanje. Oko 210 milijuna dolara namijenjeno je  za potporu najugroženijim sektorima. Nadalje, Vlada pridaje veliku pozornost tom sektoru te ga potpomaže  različitim mehanizmima i instrumentima, poput subvencija za nezaposlene, novih zajmova koji uključuju  beskamatne kredite, kao i  kontinuitet nekih financijskih programa pomoći (SiGa,  SiGa Emergency i SiGa Impulso).

Glavni cilj gospodarskih mjera Vlade je zadržati proizvodne jedinice i radna mjesta kroz različite financijske sustave kojima se osigurava tekuću likvidnost. To je, primjerice, bankama omogućilo davanje kredita u iznosu od  800 milijuna dolara. Odobreno je  ukupno 23.000 jamstava. Od toga je 56 posto bilo za mikro poduzeća, 31 posto za mala poduzeća, a 13 posto za srednja poduzeća. Prema izvješćima poreznih agencija, ovakav sustav pokazao se uspješnim jer je tvrtkama osigurao prijeko potrebnu likvidnost i smanjio otpuštanje radnika.



Priopćenja