Tijekom pandemije pokrenuti javni radovi

Paragvajski predsjednik Mario Abdo Benítez i njegova Vlada tijekom pandemije pokrenuli su seriju javnih radove, pri čemu je obnovljena i  izgrađena nova cestovna mreža  (2243 km asfaltirane ceste). Najavio je da će od iznosa od financijske pomoći od 1,2 milijarde USD čak 300 milijuna dolara biti odobreno za nove kredite za daljnju obnovu cestovne infrastrukture.

Što se tiče gospodarskih pokazatelja, pad BDP-a Paragvaja u prošloj godini bio je jedan  od najmanjih u cijeloj Južnoj Americi i iznosio je 0,6%.  Spomenimo ovdje da je pandemija uvelike utjecala na urbano gospodarstvo, dok je primarni sektor ostao prilično pošteđen i zabilježio rast od 7,1%. Industrijski sektor također je zabilježio porast od 1,7% tijekom 2020. godine.

S druge strane, uslužni  sektor pretrpio je pad od 3,3%. U prvom kvartalu ove godine zabilježen je  rast od 2,7%, s procjenama rasta do kraja godine u iznosu od 3,5%. Nadalje, Paragvaj karakterizira izrazita stabilnost što se tiče inflacije. U zadnjih deset godina inflacija se proteže u rasponu od najviše 4%. Smatra se da je ta stabilnost posljedica činjenice da Središnja nacionalna banka radi potpuno neovisno o izvršnoj vlasti te da je njihov primarni cilj očuvanje  vrijednost nacionalne valute.



Priopćenja