Danski gospodarski pokazatelji, drugi kvartal 2021.

Novi podaci za drugo tromjesečje 2021., potvrđuju ekonomski rast. Najnovije izvješće  Danske statistike pokazuje kako je BDP porastao za 2,2% tijekom drugog tromjesečja ove godine, a gospodarstvo je sada veće nego u četvrtom tromjesečju 2019., odnosno prije pandemije Covida.

Iako su mnoge kompanije snažno izašle iz krize, viši ekonomist Danske banke, Las Olsen, upozorio je kako globalni nedostatak sirovina usporava oporavak. "Definitivno vjerujem kako su blokade i poteškoće u transportu, plus rastuća potražnja koja je uzrokovala rast cijena svega, ograničile rast", rekao je. “Da su tvrtke mogle nabaviti potrebne materijale, rast bi bio veći.”

Mediji prenose i izjavu Franka Hvida Petersena, ekonomista i osnivača Earlybird Research & Education, prema kojem će se svi u Danskoj ove jeseni suočiti s višim cijenama. „Svi veliki proizvođači u svijetu upozorili su da će cijene porasti pa ćemo svi plaćati više za svoju robu", rekao je.

U isto vrijeme postoje dobre vijesti za tražitelje posla-prema podacima Ministarstva zapošljavanja, 8. kolovoza bilo je 30 000 slobodnih radnih mjesta, gotovo dvostruko više nego u godinama prije krize. Zaposlenost se u drugom tromjesečju povećala za 1,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

 



Priopćenja