Danska,33% novih automobile na cesti je "zeleno"

Jedan od tri nova automobila koja se trenutno prodaju u Danskoj su "zeleni", odnosno električni ili hibridni. U travnju je danska Porezna uprava izvijestila o „porastu“ broja zelenih automobila, pri čemu je gotovo 24% svih novih registriranih vozila - ili 1 u 4 - tijekom prvog tromjesečja (Q1) bilo električno ili hibridno. Ta je brojka sada porasla na 33 % (1 u 3).

U priopćenju za javnost, Ministarstvo poreza je izvijestilo kako je regija Kopenhagen, gdje je 42% svih nedavno registriranih vozila hibridno ili električno, predvodi revoluciju zelenih automobila.

Kao dio proračunskog sporazuma za 2021. , međustranačka parlamentarna većina postigla je dogovor da se do 2030. na ceste stavi najmanje 775.000 električnih ili hibridnih automobile, a u pokušaju da se postigne ambiciozni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za 70% do 2030. godine. Stoga će se porezi i carine na automobile na fosilna goriva postupno povećavati, a porezi na nove automobile ovisit će o tome koliko ispuštaju ugljičnog dioksida, zamjenjujući sustav koji obračunava porez na temelju kilometraže automobila. S više od 100.000 zelenih automobila na cesti ministar poreza Morten Bødskov izjavio  je: "Danci su zaista otvorili oči pred činjenicom kako je sada vrijeme za odabir zelenih automobila - to je vrlo pozitivan trend i naglašava da smo na dobrom putu prema našem vrlo ambicioznom cilju."

 

 



Priopćenja