Do ljeta reforma osiguranja za slučaj nezaposlenosti

Premijer Édouard Philippe predstavio je kalendar reforme osiguranja za slučaj  nezaposlenosti.  Vladine odluke bit će donesene u proljeće, a njihove odredbe stupit će na snagu sljedećeg ljeta. U reformu će biti uključena i revizija kompenzacijskih pravila za zaposlenike s visokim plaćama.

Vlada se također odlučila za dubinski pregled ponude usluga koje nudi Zavod za zapošljavanje. Cilj je učiniti ga reaktivnijim i prilagođenijim posebnoj situaciji zaposlenika s jedne i tvrtki s druge strane, rekla je francuska ministrica rada Muriel Penicaud. Mnogo je zanimljivih inovacija koje je pokrenuo Zavod za zapošljavanje, međutim, treba ići dalje i sljedećih nekoliko tjedana valja poduzeti odlučnije korake u tom smjeru, rekla je ministrica rada.

Ova najava ne predstavlja lak zadatak za izvršnu vlast iz dva razloga. Vlada bi mogla ozlovoljiti poslodavce ako se odluči, kao što je obećao predsjednik Emmanuel Macron, za primjenu sustava bonus-malus za doprinose tvrtki za nezaposlene, kako bi ih potaknula na smanje korištenja kratkih ugovora. Premijer je u vezi s tim izjavio kako zasad nitko nije predložio bolje rješenje od bonusa-malusa, ostavljajući pritom otvorena vrata za pregovore. Vladu bi također mogli napasti sindikati ako ne odustane od svojih ciljeva o uštedi od najmanje milijardu eura godišnje putem revizije pravila o naknadama.

Osiguranje za slučaj nezaposlenosti trenutno je u dugovima od oko 35 milijardi eura.



Priopćenja