Rast izvoza organske hrane iz Srbije

Tijekom posljednjih šest godina u Srbiji je udvostručena površina za uzgajanje organske hrane te sada zauzima 13.400 hektara. Istodobno se povećao i broj proizvođača s 1.061 na 6.153., odnosno za gotovo šest puta. Izvoz je porastao s 3,77 milijuna na 23,1 milijun eura godišnje. Ipak, samo 0,4 posto obradivih površina koristi se za organsku proizvodnju, a prepreke za njeno povećanje su propisi.

Međutim, putem javnog i privatnog sektora trebalo bi doći do najboljih rješenja za probleme s kojima se susreću proizvođači, izjavio je Miloš Janjić, predsjednik Upravnog odbora Agro klastera i dodao kako u Srbiji dominiraju mali proizvođači s prosječnom veličinom posjeda od 5 ha, što je tri puta manje u odnosu na EU. Kako su najčešće registrirani kao poljoprivredna domaćinstva, pojasnio je, propisi ih bez opravdanog razloga ograničavaju na proizvodnju niskog stupnja prerade, što ih čini nekonkurentnim.



Priopćenja