O gospodarskim kretanjima u Argentini

Nakon potpisanog sporazuma  s MMF-om o novčanom zajmu  Argentinskoj Republici u iznosu od  57,1 milijardu USD, tijekom proteklih nekoliko tjedana nije došlo do nove deprecijacije argentinskog pesosa (ARS) prema  američkom dolaru i tečaj se konsolidirao na razini  1 USD = 36,50 ARS. Stoga Argentinska vlada nije morala intervenirati plasiranjem dolarskih novčanih sredstava na unutarnjem tržištu, kako je to predviđeno prema  odrednicama flotacijskog plana, koji je aktiviran potpisanim Sporazumom s MMF-om. Cilj je da se odrednice Sporazuma u potpunosti ispune te da se taj trend nastavi do kraja ove godine, odnosno prvih mjeseci 2019. (uz moguće povećanje tečaja do 40 ARS za 1 USD).

Tijekom prvog tromjesečja 2019. konačno bi se otpočelo s dugo očekivanim planom eksploatacije škriljevca i plina u argentinskoj zoni Vaca Muerta, što bi dovelo do znatnijeg punjenja argentinskog proračuna i rasterećenja sadašnje prezaduženosti zemlje. U prvih  devet mjeseci ove godine argentinski prihodi bili su veći za 36,6 posto dok su rashodi povećani za 26,5 posto, što odgovara zahtjevima MMF-a.

Inflacija  i dalje ostaje visoka i u rujnu je iznosila 6,5 posto, a u listopadu 5,4 posto te kumulativno od početka godine iznosi oko 40 posto, što je dvostruko više od onoga što je zacrtala Argentinska vlada .

Prema objavi glavne argentinske statističke ustanove INDEC, od ukupnog broja stanovništva, 11,1 milijun ih je u statusu siromašnih, ili 27,3 posto ukupne populacije. Za prosječnu četveročlanu obitelj u rujnu ove godine bio je potreban prihod od 22.558,17 ARS (oko 618 USD). Ispod ovog iznosa ulaz je u kategoriju siromašnih. U odnosu na rujan prošle godine to je 7.107 ARS povećanje ovog censusa. Prema istom izvoru, cijene troškova stanovanja, električne energije, vode, plina i goriva povećale su se za 8,8 posto, prijevoza 7,6 posto, zdravstvenih usluga 5,5 posto te prehrambenih proizvoda i pića za 5,9 posto.

Prema izjavi predsjednika Mauricija Macrija, najgore od ekonomske krize je prošlo, međutim, za potpuni izlazak iz ove situacije treba vremena, a sam proces oporavka argentinskog gospodarstva odvijat će se dosta usporeno.

Predsjednik Središnje banke  Guido Sandleris je naznačio vrlo jasan stav, prema kojemu neće odustati od bitke za suzbijanje inflacije. Kako je podsjetio, posljednjih tjedana stabiliziran je tečaj USD prema argentinskom pesosu, što stranim investitorima pruža sigurnost za ulaganja u strateške argentinske projekte, koja su jako potrebna za nove zamahe argentinske ekonomije u 2019. godini. Uz sve poteškoće s kojima se Argentina susrela u ovoj godini,  realiziran je najveći broj kreditnih linija prema građanstvu u zadnjih 20 godina i postignut je rast argentinske ekonomije od 4 posto.

Međunarodna agencija Standard & Poor's objavila je prošli tjedan pad rejtinga argentinskog gospodarstva  s dosadašnjeg indeksa "B+" za jednu kategoriju na "B", što znači da će se za dugoročna zaduživanja u stranoj i domaćoj valuti u Argentini provoditi prema navedenom indeksu. Analiza i rangiranje izrađeni su još u kolovozu kada je došlo do pada argentinskog gospodarstva, povećane inflacije, kao i efekata proizašlih iz provođenja programa gospodarske prilagodbe. Međutim, prema istom izvoru, rejting Argentine dugoročno će biti na ovoj razini stabilan, uz očekivanja da će Vlada provesti zacrtane fiskalne, monetarne i druge neophodne mjere u cilju stabiliziranja gospodarskih kretanja u idućih osamnaest mjeseci.



Priopćenja