Rast cijene radne snage u Bugarskoj koči poduzetništvo

Savez europskih komora trgovine i industrije „Eurochambres“ predstavio je u Bugarskoj komori za trgovinu i industriju (BCCI) svoj Gospodarski pregled za 2019. godinu (Economic Survey 2019). U pregledu izrađenom u rujnu ove godine, koji obuhvaća 600 tvrtki, sudjelovao je i BCCI.

Iz predstavljenih zaključaka proizlazi kako su europskim poduzetnicima najveći problem domaća potražnja te cijene energenata i sirovina, a to naročito vrijedi za zemlje Srednje i Istočne Europe, uključivo i Bugarsku, zbog rasta cijena prirodnog plina i sirove nafte, izjavio je predsjednik BCCI-a Cvetan Simeonov.

Za Bugarsku su stabilni izgledi u odnosu na zaposlenost u 2019., međutim, rastući je problem nedostatak kvalificirane radne snage. Tek 54 posto bugarskih poslodavaca ima pozitivna očekivanja u odnosu na poboljšanje uvjeta poslovanja, što je pad od 9 posto prema ispitivanjima godinu dana ranije. U 2019. očekuje se 3-postotni pad ulaganja bugarskih tvrtki na godišnjoj razini.

Prema mišljenju predsjednika BCCI-a Cvetana Simenonova, najveću opasnost za poduzetnike predstavlja rast troškova radne snage jer je Vlada pod pritiskom prosvjeda počela dizati plaće u javnom sektoru. Poslovne udruge su već održale sastanak s predsjednikom Vlade Bojkom Borisovim o postavljanju gornje granice za rast plaća u privatnom sektoru u 2019. godini. Statistički podaci pokazuju kako su plaće u privatnom sektoru ranijih godina u Bugarskoj na godišnjoj razini rasle 10 – 11 posto.



Priopćenja