Obilježeno deset godina uspješnog djelovanja Europske mreže poduzetništva u Srbiji

U prigodi obilježavanja deset godina uspješne realizacije projekta Europska mreža poduzetništva (EEN) dodijeljene su nagrade kompanijama koje su na najuspješniji način iskoristile usluge mreže i potpisale poslovne ugovore s tvrtkama iz inozemstva. Uručene su i zahvalnice partnerima koji su sudjelovali u provedbi projekta u Srbiji. Kako je na svečanosti istaknuto, EEN je ključni instrument strategije EU-a za podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u Europi.

Srbija je od samog početka uključena u EEN te je skoro 17.000 malih i srednjih srbijanskih poduzeća koristilo usluge ove mreže, izjavio je tom prigodom Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije (PKS). Cilj je EEN-a, kako je objasnio, otvaranje vrata i pružanje mogućnosti malim i srednjim tvrtkama za sudjelovanje u poslovnim susretima i misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, u oblasti zaštite intelektualnog vlasništva, razvoja istraživačkih projekata, podrška u tumačenju i primjeni propisa, do mogućnosti korištenja programa i fondova EU.

Nema održivog razvoja bez stabilnog i snažnog malog i srednjeg poduzetništva, izjavila je ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović te naglasila kako će Srbija, kad postane članica Europske unije, imati pristup strukturnim fondovima EU-a, koji su neusporedivi u odnosu na ono što danas koristi kao zemlja kandidat.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi ohrabrio je pritom kompanije da na najbolji način iskoriste usluge EEN-a i mnogobrojne alate koje nudi te podsjetio kako su predstavnici Europskog investicijskog fonda i pet banaka u Srbiji potpisali ugovor o pomoći u financiranju malih i srednjih poduzeća, što je osobito  važno za razvoj ovoga sektora.

Ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je pak ukazao na važnost uspostave čvrstih veza između obrazovanja i znanosti s poduzetništvom.

Jubilarne nagrade EEN-a uručene su predstavnicima kompanije Swiftty Beograd - IT start-up koji predstavlja prvu „cloud responsive“ platformu za konverziju PSD u HTML 5 i CSS 3 fajlove te tvrtkama Resor Gadžin Han, Ukras Vranje, Vitalis Komerc Niš i Beauty Imagini Beograd.

U Srbiji je za provedbu usluga EEN mreže zadužen Konzorcij EEN Srbija, čiji je koordinator Privredna komora Srbije, dok su ostale institucije u Konzorciju Inovacijski centar Strojarskog fakulteta u Beogradu, Institut „Mihajlo Pupin“, Poslovni inkubator Novi Sad, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije, navodi se u priopćenju Privredne komore Srbije.



Priopćenja