Iznenađujuće dobri gospodarski pokazatelji za Kanadu

Gospodarski pokazatelji za Kanadu za lipanj ove godine iznenađujuće su dobri s obzirom da je SAD, najveći vanjskotrgovinski partner Kanade, uveo carine na čelik (25 posto) i aluminij (10 posto).

Kanadski vanjskotrgovinski deficit smanjio se u ovogodišnjem lipnju te sad iznosi 626 milijuna CAD, dok je mjesec ranije iznosio 2,7 milijarde CAD. Izvoz je u lipnju porastao za 4,1 posto na rekordnih 50,7 milijardi CAD, dok je uvoz manji za 0,2 posto. Izvoz u SAD povećao se za 2,5 posto, što znači da je kanadski vanjskotrgovinski suficit sa SAD-om porastao na 4,1 milijardu CAD u odnosu na 3,3 milijarde CAD u svibnju. Ovom rastu pridonio je slabiji kanadski dolar.

Povećao se kanadski izvoz i s ostalim vanjskotrgovinskim partnerima, i to za 8,7 posto te se kanadski vanjskotrgovinski deficit u lipnju smanjio sa 6,1 milijardu CAD, koliko je iznosio u svibnju, na 4,7 milijarde CAD. Izvoz je rastao u 8 od 11 industrijskih grana, a veći uvoz zabilježen je u 7 od 11 industrijskih grana.

Statistika Kanade je zabilježila smanjenje izvoza kanadskog čelika u SAD u lipnju za 37 posto (u ožujku, travnju i svibnju zabilježen je porast od 40 posto), a izvoz aluminija smanjio se za 7 posto (nakon tromjesečnog povećanja od 27 posto). S druge pak strane, povećao se izvoz kanadskih prijevoznih sredstava (putnički automobili i laki kamioni) u SAD za 5 posto, što je najviše pridonijelo povećanju kanadskog izvoza. Kako se pretpostavlja, američki kupci stvaraju zalihe jer je u lipnju pokrenuta istraga od strane SAD-a o mogućem uvođenju carina na vozila.

Još jedan od razloga postizanja dobrih rezultata za kanadsko gospodarstvo u lipnju je ponovno pokretanje proizvodnje nekoliko kanadskih rafinerija koje su tijekom travnja i svibnja bile zatvorene. Kanada je imala na raspolaganju više energenata i za izvoz i za domaću industriju te je izvoz energenata u lipnju narastao za 7,1 posto, a uvoz se smanjio za 15,1 posto.  



Priopćenja